Το μεσημέρι της Κυριακής πάντα αποτελεί ιδανική αφορμή για βόλτα με τους φίλους σε καθιερωμένα στέκια για φαγητό και κους κους. Έτσι δεν χάνουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε μια συνάντηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να συγκεντρωθούμε γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Αυτήν την Κυριακή βάζουμε στο μικροσκόπιο τα βόρεια προάστια και επιλέγουμε ανάμεσα σε μοντέρνες ή κλασικές ταβέρνες, σικάτα εστιατόρια για brunch ή burgers, στέκια για ψαροφαγία ή κρεατοφαγία, αγαπημένα spot για πίτσα ή πεϊνιρλί. Οι επιλογές πολλές, λοιπόν, για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και τα budget.

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Ο Τζίτζικας κι o Μέρμηγκας

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αποδόσεις σύγχρονου μπακάλικου- ταβέρνας που σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με μοντέρνα λογική. Η γραβιέρα Νάξου, η φάβα βιολογικής γεωργίας από το Δίλοφο, το παστό Μάνης, το µαστέλο και η µαστίχα Χίου, τα µύδια Κατερίνης, το πεκορίνο Αµφιλοχίας κ.α. είναι µερικά από τα προϊόντα που φτάνουν στο εστιατόριο από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στη δημιουργική του κουζίνα. Μια κουζίνα πιστή τόσο στην αυθεντικότητα των γεύσεων όσο και στην νεωτερικότητα του μενού που διαρκώς ανανεώνεται με ξεχωριστές ελληνικές γευστικές δημιουργίες. Πληροφορίες Αγίου Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, www.tzitzikasmermigas.gr, fb page: Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας

Eκλεκτή ψαροφαγία

Ψάριστον

Οι συστάσεις είναι περιττές για μία από τις πιο φημισμένες μοντέρνες ψαροταβέρνες της πόλης. Με χαλαρό περιβάλλον που σε προδιαθέτει αμέσως για μεζεδοκατάσταση με την παρέα, συνοδεία πάντα ούζου, τσίπουρου ή κρασιού, δεν αποτελεί τυχαία μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές όσων γνωρίζουν από καλό ψάρι ή εκείνων που θέλουν να μυηθούν στα μυστικά του. Με φιλοσοφία που ξεφεύγει από τα τετριμμένα το μενού του, αξιοζήλευτο και λαχταριστό, ανταποκρίνεται και στις πιο υψηλές αξιώσεις όλων εκείνων που αναζητούν σωστά ψημένο ψάρι και μεζέδες με έξυπνα συνδυασμένες πρώτες ύλες. Πληροφορίες Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746, www.psariston.gr, fb page: Psariston

Για αυθεντικό πεϊνιρλί

Ελευθεριάδης

Ο φημισμένος Ελευθεριάδης στη Δροσιά, ψήνει στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο σε καθημερινή βάση αφράτο πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές και σας καλεί να το δοκιμάσετε για να το συμπεριλάβετε κι εσείς –όπως συμβαίνει με όλους όσοι το επισκέπτονται– στα κορυφαία της Αθήνας. Η ιστορία του ξεκινά το 1922 όταν ο προπάππους της σημερινής ιδιοκτήτριας ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο. Το 1928, μάλιστα, άνοιξε το φημισμένο κατάστημα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η οικογένεια Ελευθεριάδη διαθέτει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πεϊνιρλί ως πρωτότυπο έδεσμα με τυρί από το τότε υπουργείο Εμπορίου. Σε ποικίλες παραλλαγές, λοιπόν, με αυγό και κασέρι, κασέρι και φρέσκο βούτυρο, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, κιμά λουκάνικο και αυγό, κασέρι, παστουρμά, σουτζούκι και αυγό κ.α. η επιλογή σας θα είναι σίγουρα δύσκολη. Εκτός από πεϊνιρλί στον κατάλογό του θα βρείτε, επίσης, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, χειροποίητο τζατζίκι, πλούσια σε υλικά πίτσα και ζουμερά μπιφτέκια. Καλό είναι να το επισκεφτείτε σχετικά νωρίς το μεσημέρι, γιατί τις Κυριακές εδώ επικρατεί πραγματικά το αδιαχώρητο. Πληροφορίες Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ. 210 6229003

Για χορταστική κρεατοφαγία

Steak-i

Οι λάτρεις του κρέατος έχουν βρει εδώ και μερικούς μήνες το στέκι τους στην πλατεία Κοραή, στην Αγία Παρασκευή. Ο Κώστας Ρωμανάκης, μετά «Τα Ρωμανάκια», το κρητικό εστιατόριο που έγινε προορισμός στην Αγία Παρασκευή, δημιούργησε ένα restaurant-bar που δίνει μεγάλη σημασία στην ποιότητα των κρεάτων και του ψησίματός τους. Το Steak-i αποτελεί μια μοναδική πρόταση για απολαυστική κρεατοφαγία σε έναν χώρο όμορφα διακοσμημένο και με χαλαρό στυλ. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Tomahawk, T-bone, rib eye, picanha και flank από black angus, χοιρινά παϊδάκια, αλλά και old fashion steak και brasiliana steak, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του καταλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Steak-i διαθέτει φούρνο josper, που εγγυάται εξαιρετική επίγευση καπνίσματος στα κρέατα και ιδιαίτερα νόστιμο και ζουμερό αποτέλεσμα. Πληροφορίες Πλατεία Κοραή 5 & Μεσογείων 366, Αγία Παρασκευή, τηλ. 213 0370700, www.steak-i.gr, fb page: Steak_i

Πιάτα με βιολογικό προσανατολισμό

Nice ‘n’ Easy

Με φιλοσοφία που πρεσβεύει τις υγιεινές και πεντανόστιμες γευστικές προτάσεις το all day long bio cafe-restaurant Nice ‘n’ Easy δίνει έμφαση στη χρήση των αγνών βιολογικών προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς. Οι συνταγές που χρησιμοποιεί ο σεφ Χρήστος Αθανασιάδης είναι παραδοσιακές, ισορροπώντας με ένα μοναδικό τρόπο ανάμεσα στο καθημερινό και το gourmet στιλ μαγειρικής και παρουσίασης. Από τις προτάσεις του ξεχωρίζουν τα κεφτεδάκια από ελληνικό βουβαλίσιο κιμά, γεμιστά με γραβιέρα Νάξου και μαρμελάδα τομάτας, τα λιγκουίνι σε κρέμα από παρμεζάνα, καπνιστή πανσέτα και αυγό ποσέ, ο φρέσκος σολομός φούρνου με κρούστα από κριθάρι, λιναρόσπορο, εσπεριδοειδή και βότανα πάνω σε ταμπουλέ από σπόρους κινόα, η ταλιάτα από 100% αμερικάνικο black angus. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε επίσης τον καφέ, το πρωινό ή το brunch σας. Πληροφορίες Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ. 210 8082014, niceneasy.gr, fb page: nice n easy Kifisia

Για brunch

Hide & Seek

Στο βάθος ενός διαδρόμου στην Κηφισίας, στο ύψος του Χαλανδρίου, κρύβεται μια ατμοσφαιρική, δενδρόφυτη αυλή που θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη λεωφόρο. Το all day bar restaurant Hide & Seek είναι από εκείνα τα μαγαζιά που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή με το όμορφο περιβάλλον τους. Ανοίγει από το πρωί σερβίροντας υπέροχο καφέ, φυσικούς χυμούς και όλων των ειδών τα snacks και συνεχίζει με προσεγμένα πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα. Ο σολομός σχάρας μαριναρισμένος με σόγια, τζίντζερ και εσπεριδοειδή, τα μενταγιόν χοιρινού με πουρέ μπρόκολο και το yakitori σουβλάκι κοτόπουλο με σουσάμι και mini rice balls συγκαταλέγονται στις αγαπημένες μας επιλογές.Τα σαββατοκύριακα σερβίρει και brunch, από τις 09.00 μέχρι τις 18.00. Πληροφορίες Λεωφ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6776747, fb page: Hide & Seek – All day bar restaurant

Για ιταλική πίτσα

Coupepe

Στην περιοχή της Νέας Πεντέλης, και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική Πλατεία Ηρώων, το Coupepe έχει καταφέρει να γίνει στέκι, με την παρεΐστικη και χαλαρή διάθεση που το χαρακτηρίζει. Σημείο αναφοράς του η φημισμένη πίτσα του (σερβίρεται από τις 07.30!) με αυθεντική, λεπτή ιταλική ζύμη, η οποία αποτελεί και αφορμή για να το επισκεφτείτε. Σε διάφορες εκδοχές με απλά αλλά και πιο εξεζητημένα υλικά, είναι το προϊόν που κάνει θραύση. Κλασική μαργαρίτα, λευκή (bianca) χωρίς σάλτσα ντομάτας, με ζύμη ολικής άλεσης ή γλυκιά (σοκολάτα, cheesecake κ.α.), ό,τι και να επιλέξετε θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Συνοδέψτε ιδανικά με σαλάτα και κάποιο από τα ορεκτικά του καταλόγου και το γεύμα σας θα ολοκληρωθεί με τον πιο γευστικό τρόπο. Πληροφορίες Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 31, Νέα Πεντέλη, τηλ. 210 8100040, fb page: Coupepe ” bake & shake”

Για ζουμερό burger

Gigi

Σταθερή αξία για τους λάτρεις των burgers και την αμερικάνικης κουζίνας στη Δροσιά, το Gigi Burger Bar τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή για τα ζουμερά burgers και το εξαιρετικής ποιότητας κρέας του. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης, όλα τα ψωμάκια καταφθάνουν στην κουζίνα ολόφρεσκα σε καθημερινή βάση, κάτι που ισχύει επίσης για τα λαχανικά και το κρέας. Το κρέας μάλιστα είναι αυστηρά αμερικάνικο υψηλής ποιότητας μοσχαρίσιο Black Angus, ενώ ο κιμάς ζυμώνεται φρέσκος καθημερινά για να σας σερβιριστεί το burger έτσι όπως ακριβώς το επιθυμείτε. Πληροφορίες Στρατηγού Πετρίτη 1, Δροσιά, τηλ. 210 8133326, fb page: Gigi Burger & Pizza Drosia

Για παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις

Το Καλωσόρισμα του Αντώνη

Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχετε ακουστά την συγκεκριμένη ταβέρνα, καθώς πρόκειται για μία από τις σταθερές αξίες και αγαπημένες επιλογές των κατοίκων της Κηφισιάς. Το Καλωσόρισμα του Αντώνη βρίσκεται σε ένα λιτό και φιλικό χώρο και προσφέρει πιάτα απλά, αλλά ποιοτικά, που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Κατσικάκι λαδορίγανη, μοσχάρι λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός, κότσι μοσχαρίσιο, φάβα Σαντορινιά, λουκάνικα σχάρας και πολλά ακόμα πιάτα είναι μερικοί από τους αυθεντικούς ελληνικούς πειρασμούς που θα βρείτε στον κατάλογό του. Από τα κρέατα σχάρας, ακαταμάχητο είναι το ζουμερό μπιφτέκι και το σουβλάκι. Στα highlights ο δροσερός και εντυπωσιακός κήπος, από τους εντυπωσιακότερους της Αθήνας. Πληροφορίες Γ. Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210 8017869, fb page: Ταβέρνα – Το καλωσόρισμα του Αντώνη

Για δημιουργικές προτάσεις

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe

Παρέες χαρούμενες που απολαμβάνουν ευχάριστα ξεχωριστούς μεζέδες με καλό κρασί, γεμίζουν καθημερινά το Μαύρο Πρόβατο, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας η οποία, ωστόσο, παραμένει απολύτως πιστή στις ελληνικές ιδιαίτερες πρώτες ύλες και τα αγαπημένα πιάτα της παράδοσής μας με μικρές πινελιές. Από τις προτάσεις του καταλόγου, εσταθερές αξίες αποτελούν το μοσχαρίσιο συκώτι, το χουνκιάρ μπεγιεντί, οι δροσερές σαλάτες και τα ψητά της σχάρας. Πληροφορίες Σωκράτους και Ζαΐμη 2, Μελίσσια, τηλ. 210 8102466, www.tomauroprovato.com, fb page: Το μαύρο πρόβατο του Press Cafe