Το εργοστάσιο της Renault στο οποίο θα παράγεται το πρώτο χαμηλού κόστους πολυμορφικό, το Dacia Lodgy, εγκαινιάστηκε σήμερα στην Τεγγέρη του Μαρόκου. Το νέο και σε υψηλό βαθμό αυτοματοποιημένο εργοστάσιο εγκαινίασαν ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Carlos Ghosn και ο βασιλιάς Mohammed VI.

Η συμφωνία για τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου έχει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές: έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργούνται για να παράγουν 250.000 οχήματα το χρόνο. Για τη Renault, οι μισθοί είναι θέμα: 250 ευρώ το μήνα έναντι 450 στη Ρουμανία και 1.800 στη Γαλλία. Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία απαλλάσσεται από διάφορες επιβαρύνσεις για δύο χρόνια και από εταιρικούς φόρους για πέντε χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά ώθησαν τη Renault να επενδύσει 600.000 ευρώ στο εργοστάσιο αυτό παρά να επεκτείνει τη μονάδα παραγωγής της Dacia στο Πιτέστι της Ρουμανίας. Κάθε όχημα θα κοστίζει στην εταιρεία 500 ευρώ φθηνότερα.
Έτσι, το Dacia Lodgy θα διατίθεται σε τιμή περίπου 12.000 ευρώ ή αλλιώς σχεδόν στο μισό από άλλα ίδιου είδους αυτοκίνητα. Τα πρώτα μοντέλα αναμένονται στη Γαλλία την άνοιξη.

Το 90% της παραγωγής στο Μαρόκο θα κατευθύνεται για εξαγωγή κυρίως στη Γαλλία, την ώρα που η παραγωγή στη χώρα έχει καθοδική πορεία: ένα στα δύο αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στη Γαλλία το 2005 είχε παραχθεί εκεί, έναντι ενός στα τρία αυτοκίνητα το 2011. Στην πραγματικότητα στη Γαλλία παράγονται σήμερα λιγότερα αυτοκίνητα απ’ό,τι το 1968!

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Europe1, ο επικεφαλής της Renault επιχείρησε να καθησυχάσει τους Γάλλους: Το εργοστάσιο της Ταγγέρης, είπε, δεν θα λειτουργεί σε βάρος της παραγωγής της Γαλλίας. Εξάλλου η παραγωγή στο Μαρόκο αφορά χαμηλού κόστους οχήματα οπότε «έπρεπε να πάμε σε χώρες με ανταγωνιστικά κόστη», όπως είπε.