Κείμενο που αναλύει τις νομικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι κρατούμενοι στη βάση του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον δίχως να παραπεμφθούν σε δίκη έχει σχεδόν ολοκληρώσει η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Το προεδρικό διάταγμα αναμένεται να επιτρέπει την κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατία επ’ αόριστον αλλά και να τους δίνει την δυνατότητα να αμφισβητούν τους λόγους για τους οποίους κρατούνται ανά περιόδους, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ αφορούν κρατούμενους που δεν μπορούν να δικαστούν ούτε να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να κλείσει την φυλακή μετά την εκλογή του-οι καταγγελίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή- αλλά αθέτησε την προθεσμία που είχε ορίσει ο ίδιος ένα χρόνο αργότερα, αποτυχία που ο ίδιος απέδωσε στις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Νομικοί σημειώνουν ότι τα όποια στοιχεία σε βάρος υπόπτων ενδέχεται να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια, αν έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια, αν είναι αναξιόπιστα ή αν περιλαμβάνουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να εκθέσουν ανθρώπους των υπηρεσιών πληροφοριών.