Ανησυχία επικρατεί στην Ιταλία για τυχόν επεισόδια και συγκρούσεις, κατά τις αυριανές διαδηλώσεις των φοιτητών, οι οποίοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων.

Αύριο, η γερουσία της Ρώμης καλείται να προχωρήσει στην επικύρωση του σχεδίου νόμου, που αναμορφώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νέος νόμος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση των μόνιμων θέσεων των ερευνητών, την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των καθηγητών (μέσω λίστας κατάλληλων διδασκόντων) και την αναθεώρηση της παροχής υποτροφιών, που θα δίδονται βάσει και του μέσου όρου των βαθμών και όχι μόνον, πλέον, του οικογενειακού εισοδήματος.

Οι φοιτητικές οργανώσεις έχουν ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Τόσο ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, έχουν κάνει γνωστό ότι «δεν θα επιτραπούν βανδαλισμοί και βιαιότητες στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης».

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, υπάρχει έντονος φόβος για επανάληψη των επεισοδίων της περασμένης Τρίτης, όταν σε συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδα φοιτητών, τραυματίσθηκαν περισσότερα από 40 άτομα και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ιστορικές πλατείες της Ρώμης και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η νομαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι και αύριο πρόκειται να ισχύσει η λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» γύρω από τη βουλή, τη γερουσία, το κυβερνητικό και το προεδρικό μέγαρο. Δύο χιλιάδες αστυνομικοί, καραμπινιέροι και άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, θα περιφρουρούν την περιοχή, απαγορεύοντας την πρόσβαση στους διαδηλωτές.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές δεσμεύθηκαν να απομονώσουν τυχόν βίαια στοιχεία, συνοψίζοντας τη θέση τους στο σύνθημα «εσείς είστε κλεισμένοι στα μέγαρα της εξουσίας κι εμείς ελεύθεροι στους δρόμους». Οι φοιτητικές οργανώσεις συνεδρίασαν έως αργά χθες το βράδυ στο πανεπιστήμιο της Ρώμης «Σαπιέντσα» και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν «χάπενιγκς» και να πλησιάσουν με ειρηνικές, πολύχρωμες διαδηλώσεις, το κέντρο της Ρώμης, δημιουργώντας σειρά από πολύχρωμους κλοιούς. Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί ανησυχία, είναι η ενδεχόμενη επανεμφάνιση των πιο ακραίων ομάδων διαδηλωτών, γνωστών ως «μπλακ μπλόκ», που την περασμένη εβδομάδα, με καλυμμένα πρόσωπα κατάφεραν να προμηθευθούν σιδερένιες μπάρες, αδιαφορώντας για την ειρηνική διαμαρτυρία της πλειονότητας των φοιτητών.

Η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο» κάνει, τέλος, αναφορά στις παγιωμένες πρακτικές των ιταλικών πανεπιστημίων. Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου της υπουργού Παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, ο Ρενάτο Λάουρο πρύτανης του πανεπιστημίου της Ρώμης «Τορ Βεργκάτα» υπέγραψε την πρόσληψη της νύφης του, ως έκτακτης καθηγήτριας. «Το οικογενειακό πάζλ του πρύτανη -σημειώνει η εφημερίδα- συμπληρώνεται και από τον γιό του, που απασχολείται, πάντα, ως καθηγητής ενδοκρινολογίας, στην σχολή της Ιατρικής». Ο Λάουρο, απαντώντας στις αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου, υποστήριξε πως «οι συγγενείς του είναι ικανότατοι επιστήμονες με έγκυρο βιογραφικό και προσελήφθησαν με διαγωνισμό».