Σε ένα κέντρο περίθαλψης Αλτσχάιμερ στην Αϊόβα επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 δολαρίων αφού κατά λάθος κήρυξε μία ασθενή νεκρή, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας της πολιτείας. Η ασθενής, μια 66χρονη γυναίκα που δεν κατονομάζεται στην αναφορά, κηρύχθηκε νεκρή από μέλη του προσωπικού του Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Alzheimer Glen Oaks στο Urbandale της Αϊόβα, στις 3 Ιανουαρίου, και μεταφέρθηκε σε γραφείο τελετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, όταν στο γραφείο τελετών άνοιξαν το φερμουάρ του σάκου, εκείνη ήταν ζωντανή και πάσχιζε να αναπνεύσει, σύμφωνα με μια αναφορά από το Τμήμα Επιθεωρήσεων και Εφέσεων της Αϊόβα. Η γυναίκα εισήχθη στο κέντρο ειδικής φροντίδας τον Δεκέμβριο του 2021 με πρώιμη άνοια, άγχος και κατάθλιψη. Μπήκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 με εκφυλισμό του εγκεφάλου και υποβλήθηκε σε θεραπεία με φάρμακα κατά του άγχους λοραζεπάμη και μορφίνη. Λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας, τα ζωτικά της σημεία και η ανταπόκρισή της επιδεινώθηκαν. Η γυναίκα δεν έτρωγε και είχε επιληπτικές κρίσεις. Ένας γιατρός διέταξε αύξηση της μορφίνης και της λοραζεπάμης «λόγω ενεργητικής παρακμής», αναφέρεται στην έκθεση.

Νεκροτομείο

Στις 3 Ιανουαρίου, ένας υπάλληλος του κέντρου φροντίδας στο τέλος μιας 12ωρης βάρδιας βρήκε τη γυναίκα να μην ανταποκρίνεται και συνεννοήθηκε με μια νοσοκόμα, η οποία είπε πως η γυναίκα είναι νεκρή. Η νοσοκόμα ενημέρωσε την κόρη της γυναίκας και έλαβε εντολές από έναν γιατρό να την πάει σε γραφείο τελετών. Οι εργαζόμενοι στο γραφείο κηδειών άνοιξαν το φερμουάρ της τσάντας και παρατήρησαν ότι το στήθος της γυναίκας κινούνταν και την παρακολούθησαν καθώς «έψαχνε για αέρα», ανέφερε η έκθεση. Κάλεσαν το Νοσοκομείο και τον ξενώνα. Ασθενοφόρο μετέφερε τη γυναίκα στα επείγοντα με χαμηλή θερμοκρασία και ρηχή αναπνοή. Η γυναίκα είχε οδηγία να μην αναζωογονηθεί, έτσι μεταφέρθηκε πίσω στο νοσοκομείο στο κέντρο περίθαλψης Alzheimer, όπου πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Το υπουργείο Υγείας της Αϊόβα επέβαλε στο κέντρο πρόστιμο 10.000 δολαρίων για δύο παραβιάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν έναν κανόνα που λέει ότι τα σπίτια φροντίδας πρέπει να διαφυλάσσουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που περιθάλπονται. Η έκθεση δεν εξέτασε ποιες, εάν υπήρχαν, ενέργειες που έγιναν σχετικά με τη νοσοκόμα. Την Κυριακή, μια υπάλληλος στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας του Glen Oaks Alzheimer είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει. Η διευθύντρια του κέντρου, Λίζα Ίστμαν, δεν απάντησε αμέσως σε ένα email για να σχολιάσει το γεγονός. Η κα Eastman έστειλε δήλωση στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KCCI, για την υπόθεση.

«Νοιαζόμαστε βαθιά για τους ανθρώπους μας και παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της φροντίδας τους, στο τέλος της ζωής τους», είπε η κα Eastman στη δήλωση. «Όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε τακτική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τη φροντίδα στο τέλος της ζωής και τον θάνατο των ανθρώπων που βρίσκονται στη δομά μας». Το κέντρο δεν αμφισβήτησε τα ευρήματα του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την έκθεση. Έχει 30 ημέρες από την 1η Φεβρουαρίου, την ημερομηνία της αναφοράς, για να ζητήσει επίσημη ακρόαση ή να πληρώσει το πρόστιμο, μεταδίδουν οι New York Times.

Το κέντρο είναι μια οικιστική εγκατάσταση 66 κλινών που διευθύνεται από την Frontier Management με έδρα το Ντάλας. Στο κέντρο έχει επιβληθεί πρόστιμο περισσότερες από δώδεκα φορές από τότε που άνοιξε το 2001, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Υγείας της Αϊόβα, για παραβάσεις που περιλαμβάνουν έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης προσωπικού στη φροντίδα της μνήμης και έλλειψη ελέγχου λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 φιλοξενήθηκαν μαζί με άλλους κατοίκους.

Δεν είναι πρωτόγνωρο για ανθρώπους να δηλώνονται νεκροί για να βρεθούν ζωντανοί ώρες αργότερα. Το Σάββατο, μια 82χρονη γυναίκα της οποίας διαπιστώθηκε ο θάνατος σε οίκο ευγηρίας στο Port Jefferson της Νέας Υόρκης, ανέπνεε περίπου τρεις ώρες αργότερα στο γραφείο τελετών όπου μεταφέρθηκε, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της κομητείας Suffolk. Η άγνωστη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το 2020, μια γυναίκα στο Μίσιγκαν με εγκεφαλική παράλυση κηρύχθηκε και αυτή νεκρή , αλλά ανακαλύφθηκε ότι ανέπνεε ώρες αργότερα από έναν εργαζόμενο στο γραφείο κηδειών που ετοιμαζόταν να βαλσαμώσει το σώμα της. Το 2018, μια γυναίκα από τη Νότια Αφρική διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρή, αλλά λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε ζωντανή σε ένα νεκροτομείο.