Σαρώνει τη Φλόριντα ο ιστορικών διαστάσεων τυφώνας Ίαν, που έχει αναβαθμιστεί σε «κατηγορία 5». Η Τάμπα μοιάζει με πόλη-φάντασμα καθώς οι δρόμοι άδειασαν και οι καταστηματάρχες σφράγισαν με ξύλινες πλάκες τα μαγαζιά τους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο πυρήνας του τυφώνα θα έχει κινηθεί πάνω από την κεντρική Φλόριντα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις τόνισε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ασφαλής εκκένωση και πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για αυτήν τη σφοδρή καταιγίδα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη, μεγάλη καταιγίδα… Αυτή θα είναι μια άσχημη, άσχημη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι αργά την Πέμπτη.

Μπάιντεν: Ο κυκλώνας Ίαν δεν είναι λόγος για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

Το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν από τη Φλόριντα «δεν συνιστά δικαιολογία» για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση προς τις πετρελαϊκές εταιρείες.

«Μην τον χρησιμοποιήσετε, επαναλαμβάνω, μην τον χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα για να αυξήσετε την τιμή της βενζίνης» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν είναι δικαιολογία» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο κυκλώνας θα έχει μόνο περιορισμένες και πρόσκαιρες επιπτώσεις στην παραγωγή αμερικανικού αργού.

Ο Μπάιντεν είπε ότι συνομίλησε την Τρίτη με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας, τον Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σθεναρότερους πολιτικούς αντιπάλους του. Είπε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό και ότι είναι έτοιμα προς διανομή εκατομμύρια λίτρα νερού και γεύματα, καθώς και εκατοντάδες γεννήτριες.