Έκκληση προς όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Ο κύριος στόχος μας είναι η ενότητα των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων και του λαού που εκπροσωπούν», τόνισε ο Καβαλιέρε και πρόσθεσε: «Δεν αγνοήσαμε τη λαϊκή εντολή. Κάθε κριτική είναι δυνατή και επιτρεπτή, όχι όμως η οριστική ρήξη».

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την αλλαγή του εκλογικού νόμου -όπως ζητεί η αντιπολίτευση- να προωθήσει τη μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών και να εργασθεί ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς.

Αργά το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να μεταβεί στο μέγαρο της Βουλής για να ζητήσει από τους 630 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Η στήριξη της Γερουσίας στον Καβαλιέρε θεωρείται βέβαιη ενώ σε ότι αφορά τη Βουλή ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα. «Υπάρχει αισιοδοξία. Τελικά, η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει, έστω και με ελάχιστη διαφορά ψήφων», ανέφεραν σύμβουλοί του.

Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc Πιερφερντινάντο Καζίνι  έθεσε όμως ένα γενικότερο ερώτημα: «Έστω και αν μπορέσει να υπερισχύσει με διαφορά μιας ή δυο ψήφων, ο Καβαλιέρε θα είναι σε θέση να συνεχίσει να κυβερνά;»

Πολιτικοί σχολιαστές ανέφεραν πως σε μια τέτοια περίπτωση η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να ζητηθεί από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.