«Το ανακοινωθέν [της εκλογικής επιτροπής] δεν αναφέρει την ημερομηνία ούτε την ώρα της πιθανής πρόσκλησης των ενδιαφερομένων, ούτε ποια διαδικασία προβλέπεται για την διαδικασία. Υπό αυτές τις συνθήκες η υποψήφια εκφράζει τη λύπη της αλλά δεν μπορεί να συνδεθεί με κάτι τέτοιο», ανέφερε χθεσινό ανακοινωθέν των δικηγόρων της Μιρλάντ Μανιγκάτ, της πρώην πρώτης κυρίας και υποψήφιας πρόεδρος της Αϊτής η οποία κέρδισε τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την 28η Νοεμβρίου.

Υποστηρικτές του δημοφιλούς τραγουδιστή και υποψήφιου προέδρου Μισέλ Μαρτελί, που θεωρείτο φαβορί, βγήκαν στους δρόμους από το βράδυ της Τρίτης, όταν η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ήρθε τρίτος σε ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο και μένει εκτός διεκδίκησης της προεδρίας.

Κατά τα αποτελέσματα, ο υποψήφιος που διάλεξε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, Ζιντ Σελεστάν, κατέλαβε την δεύτερη θέση και θα αντιμετωπίσει την πρώην πρώτη κυρία.

Σημειώνεται ότι στα επεισόδια σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα και ανησυχία για τις εξελίξεις ενώ στην Ουάσινγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι -που χειρίζεται τις δωρεές και τη βοήθεια προς την Αϊτή- κάλεσε χθες Παρασκευή να διακοπεί κάθε βοήθεια προς τη χώρα έως ότου οι αρχές να αναθεωρήσουν τα αποτελέσματα κι έκανε λόγο για παραποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας.