Από το κύμα ψύχους που πλήττει την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία ενώ προκλήθηκαν και έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Το αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό για δεύτερη ημέρα ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία.

Οι θάνατοι από το κύμα ψύχους ανήλθαν σε 18 στην Πολωνία, σε 4 στην Τσεχία, σε 4 στη Λιθουανία και σε 3 στη Γερμανία, σύμφωνα με αξιωματούχους των χωρών αυτών.

Τα περισσότερα θύματα στην Πολωνία ήταν άνθρωποι που δεν είχαν σταθερή κατοικία και βρίσκονταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών. Το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας λειτουργούσε με διακοπές σήμερα το πρωί και πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στην Τσέχικη Δημοκρατία ένας 47χρονος βρέθηκε νεκρός χθες το βράδυ από το κρύο σε εργοστάσιο στα προάστια της Πράγας, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για το τέταρτο θύμα του κύματος ψύχους σε ένα 24ωρο.

Το αεροδρόμιο της Πράγας έκλεισε για έξι ώρες στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας προς σήμερα τα ξημερώματα και περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στη Λιθουανία, το κύμα ψύχους προκάλεσε το θάνατο δύο ανδρών, όπως και ενός άνδρα και μίας γυναίκας που ήταν άστεγοι.

Στη Γερμανία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τον πάγο, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να πέσει έως και στους -20 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν και πολλές είχαν καθυστέρηση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Στο Βερολίνο υπήρξαν προβλήματα και στις οδικές και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Εξάλλου στην Φρανκφούρτη εκατοντάδες επιβάτες τρένου αναγκάστηκαν να διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς το ταξίδι τους προς τα ανατολικά της χώρας ματαιώθηκε λόγω του χιονιού.

Στην Ολλανδία υπήρξε κυκλοφορική συμφόρηση σε συνολικά 400 χιλιόμετρα οδικών αρτηριών και αυτοκινητοδρόμων λόγω της χιονόπτωσης.

Στη Βρετανία το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραμείνει κλειστό έως τουλάχιστον τις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς (08:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου αναμένεται να ξανανοίξει έως τις 16:00 ώρα Γκρίνουϊτς (18:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα αφού χτες είχε κλείσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα η σιδηροδρομική υπηρεσία Eurostar, η οποία συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λειτουργεί με σημαντικά μειωμένο χρονοδιάγραμμα. Θα υπάρχουν καθυστερήσεις έως και 90 λεπτών και μερικά δρομολόγια θα ματαιωθούν, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Στη Γαλλία η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ενημέρωσε τους επιβάτες ότι προβλέπονται καθυστερήσεις περίπου μιας ώρας σε πολλές υπηρεσίες της και η ματαίωση δύο δρομολογίων στα δέκα από το Παρίσι προς τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Τέλος στην Ελβετία, το αεροδρόμιο Κουαντρέν της Γενεύης ξανάνοιξε σήμερα μετά τις χειρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες, οι οποίες είχαν επιβάλει το κλείσιμό του για σχεδόν 36 ώρες. Εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν για μια δεύτερη νύχτα χθες στο αεροδρόμιο ή σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας.