Ο Τζο Μπάιντεν σε νέο του διάγγελμα ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τόνισε πως μία σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας θα σήμαινε την έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους. Δεν θα πολεμήσουμε στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας ως ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα σήμαινε έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Θα δώσουμε άλλα 13,6 δισ. δολάρια για νέα στήριξη στον ουκρανικό λαό. Θα υπογράψω άμεσα αυτό το νομοσχέδιο. Θα ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους Ουκρανούς πρόσφυγες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι νέες κυρώσεις

Όσο για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Μπάιντεν είπε πως «θα κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία».

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν είναι:

  • Φεύγει η Ρωσία από το καθεστώς ευνοούμενης χώρας στο εμπόριο, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα ρωσικά προϊόντα.
  • Σταματούν οι εισαγωγές διαμαντιών, θαλασσινών και βότκας από τη Ρωσία.
  • Οι Ρώσοι ολιγάρχες θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά, τους στερούμε τα σούπερ γιοτ και τις βίλες τους, ακόμα και τα ταξίδια.

«Θα πιέσουμε ακόμα πιο έντονα τον Πούτιν. Συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε η Ρωσία να καταλάβει ότι θα πληρώσει το τίμημα των πράξεων της. Η ρωσική οικονομία καταρρέει από τις κυρώσεις, με τα ομόλογά της να έχουν χαρακτηριστεί ως σκουπίδια» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.