Έκκληση τη Σαουδική Αραβία να μην επιβάλει σωματικές τιμωρίες στον μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την επικύρωση της καταδίκης του σε δεκαετή κάθειρξη και 1.000 χτυπήματα με το μαστίγιο.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις σαουδαραβικές αρχές, ο κ. Μπαντάουι να μην αποτελέσει αντικείμενο καμιάς επιπλέον σωματικής τιμωρίας», δήλωσε μια εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε αυτό τον τύπο τιμωρίας «απαράδεκτο» και «αντίθετο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να αρχίσουμε έναν διάλογο με τη Σαουδική Αραβία για την ανάγκη να αναγνωρισθεί και να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης για όλους, περιλαμβανομένων αυτών που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Ο Ράιφ Μπαντάουι, διαχειριστής του ιστότοπου Liberal Saudi Network και βραβευμένος το 2014 με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, είναι φυλακισμένος από το 2012. Το Νοέμβριο 2014 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών και σε 1.000 χτυπήματα με το μαστίγιο (πενήντα την εβδομάδα επί είκοσι εβδομάδες) για «εξύβριση του ισλάμ».

Στις 9 Ιανουαρίου είχε υποστεί μια πρώτη μαστίγωση, όμως οι επόμενες μαστιγώσεις είχαν αναβληθεί για λόγους υγείας και μετά για λόγους που δεν διευκρινίσθηκαν.

Χθες, Κυριακή, η σύζυγος του μπλόγκερ ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφαση του σαουδαραβικού ανώτατου δικαστηρίου να επικυρώσει τις ποινές και δήλωσε πως φοβάται ότι οι μαστιγώσεις να επαναληφθούν σύντομα, ίσως «από την ερχόμενη εβδομάδα».

Μολονότι η περίπτωση του Ράιφ Μπαντάουι έχει προκαλέσει ζωηρές διαμαρτυρίες, κυρίως από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και πολυάριθμες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Σαουδική Αραβία απέρριψε οποιαδήποτε «ανάμιξη» και κάθε κριτική εναντίον του συστήματός της.