Τα εγκαίνια του πρώτου Ορθόδοξου πανεπιστημίου στη Μαδαγασκάρη, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, τέλεσε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο οποίος πραγματοποιεί ποιμαντική επίσκεψη στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου από τις 29 Μαΐου, τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού, παρουσία εκπροσώπων των αρχών της χώρας, του οικείου μητροπολίτη, κληρικών και πλήθους κόσμου από τη Manakara, όπου μετέβη χθες.

«Αυτή η σχολή θα είναι για τα παιδιά της Manakara (σ.σ. πόλη στην παραλία του Ινδικού ωκεανού), τα οποία είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ και εξέφρασε την ευχή να δημιουργηθούν και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα για το καλό αυτού του τόσου φτωχού τόπου. Μάλιστα, ευχήθηκε στον πατέρα Απόστολο και «να ανθήσει και εδώ ένα μοναστικό κέντρο αγάπης και προσφοράς στους ανθρώπους». Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας συμπλήρωσαν το κλίμα συγκίνησης που διακατείχε τους πάντες.

Επιπρόσθετα, θερμή υποδοχή του επιφύλαξαν και στον Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδος της περιοχής τα παιδιά και πολύς κόσμος με δοξολογία και προσφορά παραδοσιακών χειροποίητων δώρων.

Προηγουμένως, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του περιφερειάρχη, μίλησε για τη δύναμη της υπομονής και της προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον στις δύσκολες συνθήκες που ζουν στην περιοχή, καθότι η σίτιση των ανθρώπων γίνεται από ό,τι προσφέρει η φύση που παράγει τη σπανιότερη χλωρίδα και πανίδα στον κόσμο.

Το πανεπιστήμιο αποτελεί δωρεά του αρχιμανδρίτη Κυριάκου Τσολάκη από την Καρδίτσα, για τον οποίο μίλησε με ευγνωμοσύνη ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’.