Έγιναν σύμβολο αιώνιας αγάπης για τα ρομαντικά ζευγάρια που επισκέφθηκαν την πόλη του Φωτός, το Παρίσι, κι επέλεξαν να αφήσουν το σημάδι του έρωτά τους με ένα λουκέτο στη γέφυρα Pont des Arts.

Στο εξής οι ερωτευμένοι θα αρκούνται σε έναν νοερό συμβολισμό της αγάπης τους καθώς ο δήμος του Παρισιού απομάκρυνε τα λουκέτα και πλέον η πρακτική αυτή απαγορεύεται.

Εργάτες του δήμου άρχισαν από το πρωί να σπάνε τα λουκέτα καθώς υπήρχαν φόβοι πως το βάρος τους έθετε σε κίνδυνο τη γέφυρα του 19ου αιώνα.

Το περασμένο καλοκαίρι ένα από τα μεταλλικά πλέγματα της γέφυρας έπεσε στον Σηκουάνα υποχωρώντας στο δυσβάσταχτο βάρος της τόσης αγάπης.

Ο δήμος της πόλης ανακοίνωσε πως η ρομαντική αυτή για κάποιους κίνηση προκαλούν φθορά στη γέφυρα και κίνδυνο για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Η τοπική αρχή έχει μεριμνήσει και για τους πολύ ερωτευμένους που θα επιχειρήσουν να αγνοήσουν την απαγόρευση τοποθέτησης λουκέτων και έτσι αντικαθιστά τα μεταλλικά πλέγματα με πλεξιγκλας.

«Το Παρίσι είναι η πόλη του έρωτα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό αλλά υπάρχουν πιο όμορφοι τρόποι να εκδηλώσει κανείς την αγάπη του από το να βάζει λουκέτα σε μία γέφυρα», δήλωσε στη Le Parisien ο αντιδήμαρχος Bruno Julliard. Ο ίδιος τόνισε πως η πρακτική αυτή προκαλεί φθορά στις γέφυρες της πόλης και θέτει σε κίνδυνο τους επισκέπτες λόγω του επιπλέον βάρους.

Εκτιμάται πως στη γέφυρα είχαν τοποθετηθεί περισσότερα από 700.000 λουκέτα και κάθε μεταλλικό πλέγμα της ζύγιζε μισό τόνο.

Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1804 αλλά ξαναφτιάχτηκε το 1980 επειδή είχαν προκληθεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς του Παρισιού κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιστεύεται ότι πλέον η γέφυρα με τα χιλιάδες λουκέτα ζύγιζε όσο είκοσι ελέφαντες.


Δείτε τις φωτογραφίες