Πράγματι το γκράφιτι και γενικά η τέχνη του δρόμου έχει πολλάκις αποτελέσει την αφορμή για να μεγαλώσει το «χάσμα» των γενεών αφού φέρνει μεν στο προσκήνιο μηνύματα της σύγχρονης ζωής, αλλά τα επικοινωνεί με λάθος τρόπο, σύμφωνα συνήθως με τους γηραιότερους.

Υπάρχει όμως μια οργάνωση στην Πορτογαλία, και συγκεκριμένα στη Λισαβόνα, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει το συγκεκριμένο χάσμα αυτό με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η LATA 65, όπως ονομάζεται, εργάζεται για να καταρρίψει τα στερεότυπα της ηλικίας  και να μετατρέψει τους ηλικιωμένους σε καλλιτέχνες του δρόμου προμηθεύοντας τους με όλα τα απαραίτητα για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.

Μάσκες σπρέι και γάντια δίνονται μαζί με πληροφορίες για τα «ελεύθερα» σημεία της πόλης, ώστε να επικοινωνήσουν κι εκείνοι το δικό του μήνυμα στον τοίχο. Όλα ξεκινούν με εργαστήρια , workshops, κατά την διάρκεια των οποίων οι «μαθητές» διδάσκονται την ιστορία της τέχνης του δρόμου καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν τα δικά τους stencils πριν βγουν εκεί έξω. Στη συνέχεια επιλέγουν υποβαθμισμένα μέρη της πόλης τα οποία προσπαθούν να ομορφύνουν με την τέχνη τους.

Όπως διευκρινίζεται στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook, στόχος της προσπάθειας είναι να συνδέσουν την νέα με την μεγαλύτερη γενιά, να βοηθήσουν τους συνταξιούχους να εμπλακούν με τις νεότερες μορφές τέχνης και κυρίως να εμπλουτίσουν τη ζωή τους με αρκετές δόσεις διασκέδασης. Και η αλήθεια είναι πως από τις φωτογραφίες φαίνεται να πετυχαίνει…