Δύο αξιωματικοί του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK) καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα για εγκλήματα σε βάρος αμάχων, που διαπράχθηκαν την περίοδο των συγκρούσεων 1998-1999.

Το δικαστήριο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα καταδίκασε τον δήμαρχο Σρμπίτσα, πρώην διοικητή των δυνάμεων του ΑΣΚ στην Ντρένιτσα, Σάμι Λιουστάκου για δολοφονία και τον πρώην πρέσβη της Πρίστινας στην Αλβανία, Σουλεϊμάν Σελίμι και πρώην διοικητή του ΑΣΚ για βασανισμό άμαχων αιχμαλώτων.

Το δικαστικό συμβούλιο του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, αποτελούμενο από διεθνείς δικαστές ανακοίνωσε την ετυμηγορία στην υπόθεση “Ντρένιτσα 1”, με την οποία ο Σάμι Λουστάκου καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη και ο Σουλεϊμάν Σελίμι σε έξι χρόνια φυλάκιση.

Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου σε βάρος άμαχου πληθυσμού απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κέντρο κράτησης του ΑΣΚ στο Λίκοβατς, στην περιοχή της Ντρένιτσα, όπου μέλη του ΑΣΚ διέπραξαν εγκλήματα πολέμου σε βάρος άμαχων Αλβανών του Κοσόβου την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 1998, μεταξύ άλλων παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας των αμάχων, δολοφονία Σέρβου αστυνομικού και αμάχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex), ο εισαγγελέας εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδικαστική απόφαση και την απόφαση του δικαστή να οδηγηθούν οι καταδικασθέντες στη φυλακή.

Επιπλέον χαιρέτισε το θάρρος των μαρτύρων, οι οποίοι, παρά τις πιέσεις και τον εκφοβισμό, εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.