Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τα μεσάνυχτα στα Τίρανα, λόγω της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη σέρβου πρωθυπουργού στην Αλβανία, ύστερα από 70 χρόνια.

Συνολικά 1.500 αστυνομικοί, άντρες της εθνοφρουράς, των μυστικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θα είναι σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής. Επίσης, τον εναέριο χώρο πάνω από την αλβανική πρωτεύουσα θα ελέγχουν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο σέρβος πρωθυπουργός αναμένεται στα Τίρανα στις 11:30 (12:30 ώρα Ελλάδος) και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα.

Η επίσκεψη του κ. Βούτσιτς ερμηνεύεται στα Τίρανα ως μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι «ψυχρές» -σχεδόν ανύπαρκτες- σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως λόγω του Κοσόβου.

Όπως σχολιάζουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τόσο η επίσκεψη του σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα όσο και η επίσκεψη του αλβανού ομολόγου του στο Βελιγράδι, περίπου έξι μήνες πριν, διεξήχθησαν υπό την πίεση της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρείται, επίσης, εμπνευστής της συνόδου κορυφής των χωρών της Βαλκανικής, που πραγματοποιήθηκε, στις αρχές του έτους, στο Βερολίνο.

Όμως, παρά τη νότα αισιοδοξίας στις πολιτικές τάξεις τόσο του Βελιγραδίου όσο και των Τιράνων, κανείς δεν αναμένει κάποια θεαματική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων από αυτές τις επισκέψεις.