Το ίντερνετ είναι γεμάτο από διαφόρων ειδών success stories και προσωπικές εμπειρίες όλων αυτών των πολυεκατομμυριούχων του κόσμου για το πώς κατάφεραν από τα χαμηλά να κατέχουν (στην πραγματικότητα) σχεδόν το 90% του πλούτου στον πλανήτη. Mark Zuckerberg, Arianna Huffington, τον Bill Gates, Jack Ma, είναι μόνο μερικά από αυτά τα ονόματα.

Το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρουμε ποτέ να γίνουμε πάμπλουτοι από την επιλογή καριέρας που θα κάνουμε. Δεν έβλαψε ποτέ κανέναν ωστόσο το να ονειρεύεται και να προσπαθεί να κάνει τις σωστές κινήσεις για να φτάσει στον στόχο του.

Ο CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Όλες οι ιστορίες των επιτυχημένων επιχειρηματιών έχουν μια κοινή αφετηρία: Δεν έχουν μια κοινή αφετηρία. Οι άνθρωποι που θαυμάζετε ακολούθησαν πολύ διαφορετικούς δρόμους προς την επιτυχία. Ο Jeff Bezos πριν την Amazon είχε μια ολόκληρη καριέρα στα χρηματοοικονομικά, ο Bill Gates άρχισε να κερδίζει χρήματα για την κατασκευή λογισμικού ενώ ήταν ακόμα μαθητής, ο Mark Zuckerberg ξεκίνησε από ένα φοιτητικό δωμάτιο το Facebook και τελικά άφησε τις σπουδές του για να μπει full time σε αυτό.

Σε τι συμφωνουν ο Gates και ο CEO της Google Sundar Pichai

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή για την επιτυχία. Όπως εξηγεί το inc.com αυτό σημαίνει ότι οι γίγαντες των επιχειρήσεων συμφωνούν στην ίδια συμβουλή σε ότι αφορά το πως κάποιος θα φτάσει στην εκτόξευση.

O CEO της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, Sundar Pichai σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC,προσπάθησε να σκιαγραφήσει την «σωστή απάντηση». Τον ρώτησαν τι συμβουλές θα έδινε σε κάποιον που ξεκινά από τα χαμηλά και θέλει να φτάσει σε έναν μεγάλο στόχο. «Πάντα ένιωθα ότι, περισσότερο από ό,τι λέει το μυαλό σου, πρέπει να καταλάβεις τι ενθουσιάζει την καρδιά σου. Είναι ένα ταξίδι και θα το καταλάβεις όταν το βρεις. Αν το βρεις, τα πράγματα πιθανότατα θα πάνε καλά» είπε ο Pichai.

O CEO της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, Sundar Pichai

Ο Bill Gates πριν από κάποια χρόνια είχε ερωτηθεί σχετικά από φοιτητές του Χάρβαρντ: «Πώς επιλέγεις τη σωστή επαγγελματική πορεία όταν δεν είσαι σίγουρος τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;», τον είχαν ρωτήσει. Η απάντησή του Gates ήταν κάπως διφορούμενη. «Αυτό στο οποίο είναι πιθανό να είσαι παγκοσμίου επιπέδου, είναι αυτό με το οποίο είχες εμμονή από την ηλικία των 12 έως τα 18», απάντησε ο μεγιστάνας.

Η αλήθεια είναι ότι στα παιδικά μας χρόνια θέλαμε να γίνουμε κάτι μεταξύ αστροναυτών, φυσικών, και γιατρών. Πολλοί μάλλον τα κατάφεραν. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο παλεύει ακόμα απλά να τα φέρει βόλτα με την καθημερινότητα. Ο Gates βλέπει τις παιδικές εμμονές ως ένα «παράθυρο» στα αληθινά σας πάθη. Άλλωστε ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με τους υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία- και ήταν τελικά αυτό που τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέτις

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη λογική ωστόσο. Και εδώ συμφωνούν όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Το να ακολουθείς τυφλά το πάθος σου σε έναν τομέα για τον οποίο σου λείπει το ταλέντο είναι κακή ιδέα. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να αγνοείς τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά σου και απλώς να προσπαθείς να είσαι ό,τι φαντάζεσαι ότι ο κόσμος (ή οι γονείς σου) θέλουν να είσαι.

Σύμφωνα με τους μεγιστάνες, το πρώτο βήμα για την επιλογή της σωστής καριέρας είναι η ξεκάθαρη αυτογνωσία. Προτού μπορέσετε να κάνετε μια μεγάλη βουτιά στον κόσμο, πρέπει να ξέρετε ποιοι είστε πραγματικά, τι σας αρέσει και σε τι είστε καλοί.