Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Ιερουσαλήμ σε οκτώ μήνες φυλάκισης χωρίς αναστολή για διακεκριμένη διαφθορά, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι δικηγόροι του Ολμέρτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, μια διαδικασία που αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής.

Ο 69χρονος αντιμετωπίζει ήδη ποινή εξαετούς φυλάκισης χωρίς αναστολή για άλλη υπόθεση διαφθοράς, η οποία εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Ολμέρτ κρίθηκε ένοχος στις 30 Μαρτίου για αποδοχή και απόκρυψη φακέλων που περιείχαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τον αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ποσό τουλάχιστον 150.000 δολαρίων φέρεται να χρησιμοποίησε παράνομα ο Ολμέρτ, σε σύνολο περισσοτέρων από 600.000 δολαρίων που έδωσε ο Μόρις Ταλάνσκι.

Ο Ολμέρτ είχε αρχικά απαλλαγεί των κατηγοριών στην υπόθεση αυτή. Ωστόσο η δικαιοσύνη άνοιξε εκ νέου τον φάκελο μετά την αποκάλυψη της πρώην γραμματέως και έμπιστου προσώπου του, της Σούλα Ζάκεν, για την ύπαρξη ηχογραφημένων συνομιλιών που είχε με τον Ολμέρτ, ενοχοποιητικών για τον πρώην προϊστάμενό της.