Ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του κυβερνόντος κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να ψηφίσει στη θέση του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής ένα μέλος του ανθελληνικού κόμματος των Τσάμηδων.

Συγκεκριμένα η αλβανική βουλή ψήφισε για τρίτο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων, PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις σε αυτήν την κίνηση, τόσο από το κόμμα που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, όσο και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα, Βαγγέλη Ντούλε, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της αλβανικής βουλής.

Ο ίδιος, μιλώντας στον Alpha, εξήγησε πως δεν είναι μόνο το αλυτρωτικό παρελθόν των Τσάμηδων, αλλά είναι και οι τοποθετήσεις του παρόντος.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για επιλογή προσώπων που «είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης».

«Η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.