Την πρόθεσή τους να βρίσκονται τακτικά, εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υλοποιούν αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι θα περιδιαβούν στο εντός των ενετικών τειχών (16ος αιώνας) τμήμα της Λευκωσίας, που είναι διχοτομημένο για πάνω από μισό αιώνα.

Στην μακρά ιστορία του Κυπριακού, αύριο θα είναι η πρώτη φορά, που ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα περπατήσουν μαζί τόσο στην πλευρά της κυπριακής πρωτεύουσας, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στο κατεχόμενο κομμάτι της.

Στόχος των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι να έλθουν πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο,να αναπτύξουν πνεύμα αλληλοκατανόησης και να συναναστραφούν με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 11 αύριο το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης,συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπροσώπο Νίκο Χριστοδουλίδη, το διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη,θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί και τους συνεργάτες του στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και όλοι μαζί θα περιδιαβάσουν σε δρόμους στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Περίπου στο σημείο της συνάντησης στις 30 Μαΐου 1956, οι Άγγλοι έβαλαν συρματόπλεγμα και χώρισαν για πρώτη φορά την ελληνική και την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας,μετά από συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της Αγγλικής Αποικιοκρατίας.Οι Τουρκοκύπριοι αποκαλούν μέχρι σήμερα το σημείο «λόκματζη», γιατί εκεί υπήρχε το κατάστημα ενός Αρμένιου, που παρασκεύαζε λουκουμάδες.

Οι κ.κ.Ακιντζί και Αναστασιάδης θα περιδιαβούν στην περιοχή γύρω από το Buyuk Han (Μεγάλο Χάνι) και το τέμενος Σελιμιγιέ, που ήταν ο καθεδρικός ναός της του Θεού Σοφίας στην εποχή των Λουζινιανών. Το Buyuk Han είναι αγαπημένο μέρος για τον Μουσταφά Ακιντζί και μάλλον εκεί θα προσφέρει καφέ ή λεμονάδα στον Νίκο Αναστασιάδη και στην συνοδεία του.Το Μεγάλο Χάνι, στο οποίο έγιναν εργασίες αναπαλαίωσης από το 1995 μέχρι το 2003, είναι σήμερα ένας πανέμορφος χώρος που φιλοξενεί εστιατόρια, καταστήματα και διάφορες εκδηλώσεις. Κτίστηκε το 1572 από τον Μουζαφέρ Πασά, τον πρώτο Οθωμανό Κυβερνήτη της Κύπρου, ο οποίος για να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης επέβαλε στους Κύπριους φόρο δυο παράδων. Το Μεγάλο Χάνι είναι ένα ένα διώροφο κτίριο κτισμένο από πωρόλιθο γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή. Τα 67 δωμάτια του ορόφου φιλοξενούσαν τους επισκέπτες της Λευκωσίας, το κάθε ένα ξεχωριστό με τη δική του τσιμινιά και τις κλασικές οκταγωνικές καπνοδόχους. Τα δωμάτια του ισογείου ήταν καταστήματα, αποθήκες και γραφεία για τις ανάγκες του Χανιού. Οι στάβλοι για τα ζώα των ταξιδιωτών βρίσκονταν στο εξωτερικό του κτιρίου. Στο κέντρο της μεγάλης αυλής δεσπόζει ένα οκταγωνικό τζαμί στον πάνω μέρος, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκεται μια εντυπωσιακή δεξαμενή. Κατά τους πρώτους χρόνους της Αγγλοκρατίας, το Χάνι είχε χρησιμοποιηθεί ως η Κεντρική Φυλακή της Λευκωσίας (1878-1893). Στη συνέχεια πολλές άπορες οικογένειες στεγάστηκαν στα διάφορα δωμάτια μέχρι το 1963.

Μετά το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, οι δύο ηγέτες θα περάσουν στην περιοχή ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σεργιανίσουν σε τμήμα της οδου Λήδρας, γνωστή στους παλιούς Λευκωσιάτες ως «μακρύδρομος» και στην πλατεία της εκκλησίας της Φανερωμένης. Η εκκλησία χτίστηκε το 1872 μέσα στα ενετικά τείχη της πόλης, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και ήταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 η μεγαλύτερη της Λευκωσίας. Στην πλατεία υπάρχουν αρκετά καφενεδάκια και σε ένα από αυτά ο κ. Αναστασιάδης θα ανταποδώσει την φιλοξενία στον Μουσταφά Ακιντζί και στους συνεργάτες του.



Η πλατεία Φανερωμένης




Η οδός Λήδρας

Το Μεγάλο Χάνι στην κατεχόμενη Λευκωσία




Η οδός Αραστά