Το πλοίο του μεγάλου δανέζικου ομίλου θαλάσσιων μεταφορών Maersk, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, το οποίο είχε κατασχεθεί στις 28 Απριλίου από το Ιράν, είναι ελεύθερο να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσε ο ιρανικός Οργανισμός Λιμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας Maersk, το πλοίο κατευθύνεται τώρα προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε κατασχεθεί στις 28 Απριλίου ενώ έπλεε στον Κόλπο από σκάφη του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού που εφάρμοζαν δικαστική απόφαση η οποία δικαίωνε μία ιρανική ιδιωτική εταιρία.

Σε μία ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Οργανισμός Λιμένων αναφέρει πως έγιναν «διαβουλεύσεις με την εταιρία Maersk», η οποία «δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση».

«Αφού έλαβε δικαστική άδεια, το πλοίο απελευθερώθηκε στις 7 Μαΐου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εναντίον της εταιρείας Maersk είχε στραφεί η ιρανική εταιρεία Pars Talayieh Oil Product με αφορμή διένεξή τους για την αποστολή 10 εμπορευματοκιβωτίων στο Ντουμπάι πριν από περίπου δέκα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2005. Η Maersk έχασε την υπόθεση στο εφετείο και καταδικάστηκε να καταβάλει 3,6 εκατομμύρια δολάρια (3,2 εκατομμύρια ευρώ) ως αποζημίωση.

Η εταιρία Maersk επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή διευκρινίζοντας πως το πλοίο βρίσκεται «εν πλω προς το λιμάνι Τζέμπελ Άλι» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πως το πλήρωμα «είναι σε καλή κατάσταση».

Η εταιρία προσθέτει πως μεταξύ της Maersk και των ιρανικών αρχών, ιδίως με τον Οργανισμό Λιμένων, διεξήχθη ένας «εποικοδομητικός διάλογος», ο οποίος «θα συνεχιστεί προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεση του φορτηγού πλοίου».

Χθες η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, είχε δηλώσει πως τα 24 μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «αφέθηκαν ελεύθερα».

Επανέλαβε επίσης πως η κατάσχεση του πλοίου ήταν «μία δικαστική και όχι πολιτική ή στρατιωτική υπόθεση».

Χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν τη συνοδεία αμερικανικών μη στρατιωτικών πλοίων στα Στενά του Χορμούζ, την οποία είχαν ξεκινήσει πριν από μία εβδομάδα έπειτα από τη νηοψία την οποία πραγματοποίησαν οι Ιρανοί σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφερε το Πεντάγωνο.