Πακιστανός δικαστής ανέβαλε την εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο ενός παιδιού- που κατηγορείτο πως διέπραξε ενώ ήταν ανήλικος- ενώ η υπόθεσή του εξόργισε την οικογένειά του και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Shafqat Hussain επρόκειτο να εκτελεστεί σήμερα αλλά οι δικηγόροι του επέμειναν πως ήταν μόνο 14 ετών όταν βασανίστηκε άγρια προκειμένου να ομολογήσει.

Υποστηρίζουν, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως τον έκαψαν με τσιγάρα, του έκαναν ηλεκτροσόκ και του έβγαλαν τα νύχια, έως ότου εκείνος ομολογήσει πως απήγαγε και δολοφόνησε το παιδί το 2004, με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά να καταδικαστεί σε θάνατο.

Η εκτέλεση ανηλίκων είναι παράνομη σύμφωνα με το πακιστανικό αλλά και το διεθνές δίκαιο ενώ ο Hussain επέμενε πάντα στην αθωότητά του και στο γεγονός πως ήταν ανήλικος εκείνη την εποχή.

Ο άνδρας βρέθηκε ένα βήμα από την αγχόνη και του δόθηκε η εντολή να γράψει τη διαθήκη του, τον Μάρτιο, αλλά η εκτέλεσή του αναβλήθηκε καθώς η ομοσπονδιακή αστυνομία του Πακιστάν διερευνούσε το θέμα της ηλικίας του

Αργότερα αποσαφηνίστηκε πως ο νεαρός δεν ήταν ανήλικος όταν διαπράχθηκε το έγκλημα κι έτσι προγραμματίστηκε νέα ημερομηνία για την εκτέλεσή του.

Η Daily Mail υπενθυμίζει πως ο Πακιστανός πρωθυπουργός ήρε το μορατόριουμ στην εκτέλεση θανατικών ποινών τον Δεκέμβριο, μετά την επίθεση των Ταλιμπάν κατά σχολείου κατά την οποία σκοτώθηκαν 134 μαθητές και 19 ενήλικοι.

Από τότε εκτελέστηκαν 102 άνθρωποι, σύμφωνα με την πακιστανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οικογένεια του Hussain απηύθυνε πολλές εκκλήσεις στην κυβέρνηση της χώρας καταγγέλλοντας πως το παιδί τους για μήνες βασανίστηκε προκειμένου να υπάρξει η ομολογία του.

«Ο Shafqat Hussain καταδικάστηκε ύστερα από φρικτά βασανιστήρια ενώ ήταν ακόμα παιδί και η κυβέρνηση και πάλι επιμένει να τον εκτελέσει», τόνισε εκπρόσωπος οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.