Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα υπενθύμισε σήμερα πόσο σημαντική είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, εν μέσω των έντονων συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία με αφορμή την πρόθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να ενισχύσει τις αρμοδιότητές του.

«Είμαστε ταυτοχρόνως εταίροι δημοκρατιών στις οποίες ο πρόεδρος διατηρεί ισχυρές εξουσίες αλλά και ισχυρών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών. Κατά την άποψή μας, το σύστημα δεν είναι το ουσιώδες», δήλωσε ο Τζον Μπας μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Αντιθέτως, παρακολουθούμε στενά άλλα πράγματα: την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, την εξισορρόπηση των εξουσιών που εμποδίζει ένα πρόσωπο ή μια εξουσία να ασκεί δυσανάλογη επιρροή ή ακόμη και τη δυνατότητα διακυβέρνησης (μιας χώρας) με αυθαίρετο τρόπο», συνέχισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Ερντογάν, που εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2014, δεν έχει κρύψει ότι πρόθεσή του είναι να παραχωρήσει στον πρόεδρο της χώρας το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών που μέχρι πρότινος τις ασκούσε ο πρωθυπουργός. Η θέση του προέδρου της χώρας ήταν μέχρι πρόσφατα καθαρά εθιμοτυπική.

Αν και οι προκάτοχοί του τηρούσαν στάση “ουδετερότητας”, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας διεξάγει ανοιχτά προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κόμματός του, του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με στόχο να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Με αυτόν τον τρόπο θα του δοθεί η δυνατότητα να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

Μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τις ταραχές, τον Ιούνιο του 2013, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Τουρκίας, εκφράζουν συχνά την ανησυχία τους για τις απειλές που δέχονται οι ελευθερίες στη χώρα αυτή.