«Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλη πηγή ξένων μαχητών που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους», δήλωσε ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Hoyt Brian Yee.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη στο σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, η Μακεδονία (FYROM) και η Αλβανία, είναι χώρες που αποτελούν την κυριότερη πηγή ξένων μαχητών» είπε ο κ. Yee. «Η οικονομική στασιμότητα και η έλλειψη επιλογών απασχόλησης είναι μερικοί από τους παράγοντες που τους ωθούν. Επίσης να προσθέσω στη συνέχεια και το σκεπτικισμό των πολιτών σε σχέση με τις κυβερνήσεις τους», δήλωσε ο Hoyt Brian Yee.

Υπενθύμισε δε ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μακεδονία (ΠΓΔΜ), Μαυροβούνιο και Σερβία, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά αυτή την απειλή -έχουν ήδη θεσπίσει νομοθεσία για την τιμωρία των συμμετεχόντων σε ξένους πολέμους και εκείνων που υποστηρίζουν τη στρατολόγησή τους».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν πρόσφατα έναν Αμερικανό εισαγγελέα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, σε επίπεδο Νομικού Συμβούλου για την αντι-τρομοκρατία, για όλη την περιοχή”, δήλωσε ο Hoyt Brian Yee.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής αναλύθηκε ξεχωριστά η κατάσταση σε κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, και έγιναν αναφορές στις προκλήσεις και την πρόοδό τους.

Στην περίπτωση του Κοσόβου, το ζήτημα της λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, χαρακτηρίστηκε ένα πολύ θετικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό είναι αυτό το Δικαστήριο, όχι μόνο για τα θύματα, αλλά και για το μέλλον του Κοσόβου.