Ο 18χρονος William Shultz είχε γίνει παρανοϊκός σχετικά με το νόημα της φράσης «φτάνω στο τέλος». Ήταν επίσης πολύ περίεργος πώς είναι να σκοτώνεις κάποιον. «Ήθελα να δω πώς είναι να στερείς μια ζωή πριν κάποιος επιχειρήσει να στερήσει τη δική μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το βράδυ του Σαββάτου, όπως γράφει η Washington Post, ενώ κοιμόταν στο σπίτι με φίλους σε σπίτι στη Βόρεια Καλιφόρνια και όταν όλοι είχαν πια κοιμηθεί, το μυαλό του άρχισε να «τρέχει». Τις πρώτες πρωινές ώρες, είπε, σκεφτόταν να σκοτώσει τον καλύτερό του φίλο αλλά αποφάσισε πως ήταν πολύ δύσκολο. Ο κολλητός του ήταν πολύ μεγαλόσωμος και πολύ δυνατός κι έτσι ξανασκέφτηκε το σχέδιό του.

«Ξεχώρισα τον μικρό του αδελφό και μπήκα στο δωμάτιό του ενώ κοιμόταν», περιέγραψε στην εφημερίδα Contra Costa Times μιλώντας μέσα από τη φυλακή. «Δεν είχα κανένα συναίσθημα εκείνη την ώρα, διερωτόμουν γιατί στεκόμουν από πάνω του; Τι ετοιμάζομαι να κάνω; Έβαλα το χέρι μου πάνω στο πρόσωπό του και τον μαχαίρωσα».

Σε βάρος του Shultz απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο και η αστυνομία λέει πως ακόμα δεν έχει βρει το κίνητρό του.
«Είναι πολύ σκληρό, είναι απίστευτο, ο πόνος και ο τρόμος με έχουν παραλύσει», είπε φίλος της οικογένειας που θρηνεί τον αδικοχαμένο 9χρονο Jordon Almgren.

Την περασμένη εβδομάδα τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν στο σπίτι του Shultz. Έπαθε εμμονή με τον αριθμό 3, άρχισε να βλέπει σημάδια και «συμπτώσεις» παντού. Παρατήρησε «παράξενη ανθρώπινη συμπεριφορά». Αγόρασε ένα μαχαίρι. Ανησυχούσε για το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στην Αμερική και είχε αποφασίσει να φύγει για το νότο. «Μου φαινόταν πως ο κόσμος έφτανε στο τέλος του», δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη. Το είχε πει και στη μητέρα του. «Δεν ήθελε να με ακούσει. Ανησυχούσε για την πνευματική μου κατάσταση, ήθελε να επισκεφθώ έναν ψυχίατρο».

Το Σάββατο η οικογένεια του Shultz κάλεσε την αστυνομία στο σπίτι, ανησυχώντας για την πνευματική του κατάσταση. Κρίθηκε ωστόσο πως δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια για να εισαχθεί στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή επειδή δεν φαινόταν να αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή άλλους. Αποφασίστηκε να πάει στο νοσοκομείο για αξιολόγηση.

Αργότερα επέστρεψε σπίτι του, τσακώθηκε με τη μητέρα του και έτσι κατέληξε να κοιμάται το βράδυ στο σπίτι του καλύτερού του φίλου. Το ίδιο βράδυ έχασε το μυαλό του και σκότωσε τον μικρό αδελφό του φίλου του.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής ειδοποιήθηκε η αστυνομία της περιοχής. Ο 9χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν όμως ήδη αργά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στην αστυνομία, μαχαιρώνοντας τον 9χρονο ο Shultz έκοψε και τον καρπό του. Έτσι έκλεψε τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου και πήγε με αυτό στο νοσοκομείο.

Εκεί συνελήφθη και μεταφέρθηκε υπό κράτηση.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία αλλά δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει καταδίκη σε θάνατο.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για το μαχαίρωμα είπε πως ένιωθε άσχημα. «Εύχομαι να μην το είχα κάνει Σκεφτόμουν τι θα γινόταν αν ήταν ο δικός μου μικρός αδελφός. Με αυτή την έννοια, νιώθω άσχημα, έχω τύψεις. Αλλά υπάρχει λόγος για ό,τι συμβαίνει».