Την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ ξεπέρασε τους 5.000, εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγνώρισαν σήμερα πως έγιναν λάθη στην αρχική ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες των πολιτών, ενώ πολλοί επιζώντες έμειναν αποκλεισμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές περιμένοντας εναγωνίως βοήθεια.

Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει φτάσει σε ορισμένες ορεινές περιοχές της χώρας παρότι στη χώρα έχει φτάσει βοήθεια από το εξωτερικό.

«Είναι μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, υπήρξαν αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών του Νεπάλ, «θα βελτιωθούμε άμεσα».

Ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 10.000.

Την ίδια ώρα, η οργή και αγανάκτηση κλιμακώνονται καθώς πολλοί Νεπαλέζοι εξακολουθούν να κοιμούνται στο ύπαιθρο και οι ελλείψεις σε τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από τις ισοπεδωμένες ζωές τους.

Κάτοικοι πεινασμένοι, σε απόγνωση, έτρεχαν προς τα ελικόπτερα που έφθασαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες του Νεπάλ παρακαλώντας για την αερομεταφορά τους. Ήδη χθες, τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, νέα χιονοστιβάδα έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 250 άνθρωποι να αγνοούνται.

Στην περιοχή Γκόρχα, από τις πλέον πληγείσες, οι κάτοικοι πολλών χωριών έτρεξαν με τα χέρια απλωμένα προς ένα ελικόπτερο του ινδικού στρατού για να ζητήσουν νερό και τρόφιμα.

Εικόνες καταστροφής επικρατούν και σε άλλα χωριά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, όπως το Λανγκτάνγκ, που βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κατμαντού στην περιφέρεια Ράσουα, του οποίου οι περισσότεροι από τους 200 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να μεταβούν στο σημείο.

Η αστυνομία επενέβη το πρωί στο Κατμαντού για να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ χιλιάδων επιζησάντων που ξεχείλιζαν από οργή γιατί δεν υπήρχε λεωφορείο ώστε να φύγουν από την πρωτεύουσα. Η αστυνομία αναπτύχθηκε στο σταθμό των λεωφορείων, κοντά στο κοινοβούλιο, όπου ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί πριν καν ξημερώσει με την ελπίδα να επιβιβαστεί σε ένα από τα λεωφορεία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα στείλει ειδικά για τη μεταφορά τους σε άλλες πόλεις.

Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ του πλήθους και των αρχών όταν οι επιζήσαντες έχασαν την υπομονή τους, καθώς τα λεωφορεία αυτά δεν υπήρχαν στο σταθμό. «Περιμένουμε από το πρωί, μας είπαν ότι θα υπήρχαν 250 λεωφορεία, αλλά ακόμη κανένα δεν έχει φθάσει. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να δούμε τις οικογένειές μας, όμως δεν ξέρουμε πότε θα φθάσουν τα λεωφορεία», δήλωσε ένας 25χρονος φοιτητής.


Δείτε τις φωτογραφίες