Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποπειράθηκε να καθησυχάσει χθες τη Λιβύη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποφασιστεί για να καμφθεί η ροή μεταναστών μέσω της Μεσογείου δεν πρέπει να εκληφθεί ως επίθεση εναντίον του λιβυκού λαού.

Μετά τον πνιγμό 900 ανθρώπων που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Ε.Ε. τριπλασίασαν μια αποστολή ναυτικών ερευνών και συμφώνησαν να «καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες να εντοπίζουν, να συλλαμβάνουν και να καταστρέφουν πλεούμενα πριν χρησιμοποιηθούν από διακινητές».

Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και αρκετοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες είπαν ότι θα απαιτείτο μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απούσης μιας σταθερής λιβυκής κυβέρνησης. Η οργάνωση που ελέγχει την Τρίπολη διεμήνυσε ότι θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της ΕΕ.

«Θέλω να καταστήσω πολύ σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτε που προετοιμάζει ή εξετάζει η ΕΕ το οποίο να στρέφεται εναντίον του λιβυκού λαού ή των λιβυκών αρχών σε όλη τους την περιπλοκότητα», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Η Λιβύη έχει περιέλθει σε κατάσταση σχεδόν πλήρους ανομίας, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να μάχονται η μια την άλλη σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι. Το χάος έχει καταστήσει τη χώρα πεδίο δράσης ισλαμιστών τρομοκρατών.

Σχεδόν 40.000 μετανάστες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την ανέχεια στην Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία έχουν φθάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, όμως τουλάχιστον 2.000 εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να κάνουν τον διάπλου της Μεσογείου. Οι αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης τετραπλασιάστηκαν στις 170.000 πέρυσι, καθώς η αναρχία στη Λιβύη δημιούργησε ευκαιρίες για τους διακινητές.

«Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας μέσα στο οποίο θέλουμε να επιχειρήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτε που πρόκειται να κάνουμε εκτός αυτού του πλαισίου», τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιδιώκει τη στενή συνεργασία «με τα ΗΕ ή/και τις λιβυκές αρχές». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται σε «στενό συντονισμό» με τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για το ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν τόνισε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα των μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο.