Η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγόρησε χθες Κυριακή τη δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ, τη MINUAD, ότι σκότωσε επτά πολίτες, αμφισβητώντας την εκδοχή της διοίκησης της, σύμφωνα με την οποία στρατιώτες της δέχθηκαν επιθέσεις και τις απώθησαν.

Την περασμένη Παρασκευή, η MINUAD είχε ανακοινώσει ότι περίπου 40 ένοπλοι άνοιξαν πυρ την Πέμπτη εναντίον μιας περιπόλου της στην περιοχή Κας, στο νότιο Νταρφούρ, προσθέτοντας ότι οι άνδρες της ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τέσσερις εξ αυτών. Κατά τη δύναμη, μια δεύτερη περίπολος δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή.

Όμως το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι οι στρατιώτες της MINUAD, που βρίσκονταν σε ένα σημείο από όπου αντλείται νερό, καταδίωξαν μια ομάδα ανθρώπων που είχε κλέψει το βυτιοφόρο τους και σκότωσαν πέντε ανθρώπους που αναζητούσαν διότι είχαν “κλέψει βοοειδή” στην περιοχή.

Το ΥΠΕΞ του Σουδάν ανέφερε επίσης ότι οι άνδρες της MINUAD άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων που διαδήλωσαν για τα επεισόδια έξω από τη βάση της δύναμης αργότερα την Πέμπτη, σκοτώνοντας έναν πολίτη. Άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από την κοινή δύναμη του ΟΗΕ και της ΑΕ την επομένη, σύμφωνα με το Χαρτούμ.

Η εκδοχή της MINUAD κάνει λόγο για τον θάνατο τεσσάρων ενόπλων που επιτέθηκαν σε μέλη της την Πέμπτη και κανέναν θάνατο την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν απαίτησε τα Ηνωμένα Έθνη να «υποχρεώσουν την αποστολή τους να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς, να σέβεται τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την παρουσία της στο Σουδάν».

«Εάν τα ΗΕ αποτύχουν να το πράξουν, η κυβέρνηση του Σουδάν θα κάνει ό,τι κρίνει κατάλληλο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών του και να προστατεύσει τις ζωές τους», διεμήνυσε στην ανακοίνωσή του.

Μια επιτροπή θα ερευνήσει τα γεγονότα, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ του Σουδάν.

Η MINUAD δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

Ο Αμπιοντούν Μπάσουα, εκπρόσωπος της αποστολής, αμφισβήτησε ωστόσο άρθρα στον Τύπο του Σουδάν σύμφωνα με τα οποία οι στρατιώτες της MINUAD προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια.

Η MINUAD, που αναπτύχθηκε το 2007 στο Νταρφούρ και διαθέτει περίπου 15.000 αστυνομικούς στρατιώτες και 4.000 πολιτικούς υπαλλήλους, είναι μια από τις μεγαλύτερες ειρηνευτικές αποστολές στον κόσμο.

Η αποστολή υφίσταται ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις από τις αρχές του Σουδάν να αποχωρήσει. Η ένταση ανάμεσα στο Χαρτούμ και τη MINUAD είχε κλιμακωθεί μετά το αίτημα του ΟΗΕ να αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί ενός ομαδικού βιασμού που αποδόθηκε σε Σουδανούς στρατιώτες στο Νταρφούρ, τον περασμένο Οκτώβριο.