Στην απόρριψη μιας «αδύναμης και ασταθούς» κυβέρνησης υπό το Εργατικό Κόμμα, η οποία θα υποβάλλεται σε μια «καθημερινή δόση πολιτικού εκβιασμού» από το εθνικιστικό κόμμα της Σκοτίας (SNP) πρόκειται να καλέσει τους ψηφοφόρους ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συρθεί προς τα αριστερά και θα θυσιάσει τα συμφέροντα του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου για να διατηρήσει την υποστήριξη της επικεφαλής του SNP, Νίκολα Στέρτζον, θα υποστηρίξει ο Μέιτζορ, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, γνωστοποίησε την Κυριακή ότι δέχεται συμβουλές από τον Μέιτζορ, ο οποίος είχε καταφέρει μια απροσδόκητη νίκη επί των Εργατικών το 1992.

Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός είχε ήδη από τον προηγούμενο μήνα προειδοποιήσει πς μια μετεκλογική συμφωνία μεταξύ των Εργατικών και των Σκοτσέζων εθνικιστών για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της χώρας.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμένεται να καταλάβει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου.

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως διατηρεί οριακό προβάδισμα, μίας εκατοστιαίας μονάδας, έναντι των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα The Sun η οποία δημοσιεύθηκε την Δευτέρα. Όπως έδειξε η τελευταία αυτή δημοσκόπηση το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ταχθούν υπέρ των εργατικών αγγίζει το 35% ενώ το 34% τους Συντηρητικούς.

Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνει το 13% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο.

Τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία εμφανίζονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από τις αρχές της χρονιάς, να οδεύουν σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική μάχη και κανένα από τα δύο δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα προβάδισμα μεγαλύτερο του συνηθισμένου ποσοστού του στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων (±3%).

Επίσης με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί μοιάζει πιθανό να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των 650 εδρών.