Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε σήμερα πέντε νεαρούς άνδρες στη Μελβούρνη με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν «τρομοκρατικές» επιθέσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης.

Οι πέντε έφηβοι συνελήφθησαν στη διάρκεια μιας επιχείρησης στη Μελβούρνη, η οποία διεξήχθη σήμερα νωρίς το πρωί από την αστυνομία της πολιτείας Βικτόρια και την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Οι έρευνες συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, επεσήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο υπηρεσίες.

Δύο 18χρονοι συνελήφθησαν για δραστηριότητες που συνδέονται με την τρομοκρατία. Ένας άλλος 18χρονος συνελήφθη για παραβίαση του νόμου περί όπλων, ενώ ένας τέταρτος 18χρονος και ένας 19χρονος βρίσκονται υπό κράτηση και βοηθούν την αστυνομία στις έρευνές της.

«Οι άνδρες φέρονται να είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας στην Αυστραλία, η οποία θα είχε στόχο μεταξύ άλλων αστυνομικούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μεταξύ των τρομοκρατικών ενεργειών που σχεδίαζαν περιλαμβανόταν και «μια επίθεση εναντίον της τελετής της Ημέρας του ANZAC (Αυστραλιανού και Νεοζηλανδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες του ειρηνικού Ωκεανού στις 25 Απριλίου. Τιμά την αιματηρή εκστρατεία της Καλλίπολης, στην οποία άνδρες της ANZAC συμμετείχαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915 κατά την Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότεροι από 60.000 στρατιώτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία συμμετείχαν στην εκστρατεία και περίπου 11.500 σκοτώθηκαν.

Η φετινή τελετή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης.

Η Αυστραλία έστειλε πρόσφατα εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Εξάλλου τουλάχιστον 110 Αυστραλοί έχουν πάει στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών και περισσότεροι από 30 εξ αυτών έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.