Η Αλ Κάιντα της Υεμένης κατέλαβε σήμερα ένα σημαντικό στρατόπεδο στη Μουκάλα και άρπαξε βαρύ οπλισμό επεκτείνοντας τον έλεγχό της σε όλη την πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι μαχητές της Αλ Κάιντα έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους το στρατόπεδο της 17ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, απ’ όπου άρπαξαν βαρύ οπλισμό όπως άρματα μάχης και πυροβόλα», είπε η πηγή αυτή.

Με την κατάληψη του στρατοπέδου οι ισλαμιστές ελέγχουν πλέον όλη τη Μουκάλα αφού χθες είχαν καταφέρει να καταλάβουν και το αεροδρόμιο της πόλης.

Κάτοικοι της πόλης επιβεβαίωσαν ότι το στρατόπεδο κατελήφθη και μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «χωρίς αντίσταση».

Οι δυνάμεις που στάθμευσαν στο στρατόπεδο της 17ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, στα ανατολικά της πόλης, παρέμεναν πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Το στρατόπεδο αυτό ήταν το μοναδικό που δεν είχε πέσει ακόμη στα χέρια των μαχητών της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa).

Οι άνδρες της Aqpa εξαπέλυσαν επίθεση στη Μουκάλα στις 2 Απριλίου και μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες κατέλαβαν τις κυριότερες συνοικίες. Απελευθέρωσαν επίσης περισσότερους από 300 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Η Aqpa, που δρα κυρίως στη νότια και τη νοτιοανατολική Υεμένη, καθώς και οι σουνιτικές φυλές της χώρας, εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί αφότου ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν καταλάβει την εξουσία. Οι Χούτι συγκρούονται με τους υποστηρικτές του προέδρου Χάντι που έχει εγκαταλείψει τη χώρα και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία.