Μία ενδιαφέρουσα έρευνα φιλοξενεί η ιστοσελίδα EurActiv, σχετικά με τις συνήθειες και την επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγε η Ipsos,  οι πιο επιθετικοί οδηγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδεικνύονται οι Γερμανοί.

Όπως αναφέρει η μελέτη, οι Γερμανοί είναι εκείνοι που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο «bullying» στους δρόμους, αφού 2 στους 3, δηλαδή το 67%, ομολόγησαν πως συνηθίζουν να κάνουν επιθετικές χειρονομίες ή να απευθύνουν βίαιες και προσβλητικές εκφράσεις σε άλλους οδηγούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι εκείνοι που συχνότερα «κολλάνε» στον μπροστινό τους. Ποσοστό μεγαλύτερο από 1/3, ήτοι 34%, δήλωσε πως σκόπιμα ακολουθεί κατά πόδας, ή αλλιώς παρενοχλεί, τους οδηγούς, προκειμένου να τους εκφοβίσει, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να αγγίζει το 32%. Μάλιστα, το 18% απάντησε πως κατεβαίνει ακόμα και από το αυτοκίνητο προκειμένου να διαπληκτιστεί με οδηγό άλλου οχήματος.

Σχεδόν όλοι οι γερμανοί οδηγοί, το 93%, δήλωσαν πως έχουν υπερβεί το όριο ταχύτητας, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 60% ομολόγησε πως περνά από περιοχές υπό κατασκευή, χωρίς να ελαττώνει ταχύτητα. Τέλος το 59% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν πως αλλάζουν λωρίδες χωρίς να χρησιμοποιούν φλας.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως έδειξε η μελέτη της Ipsos, πως όλες αυτές οι παραβιάσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ατομική αξιολόγηση των οδηγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 97% των Γερμανών οδηγών θεωρούν τους εαυτούς τους «προσεκτικούς», το 81% πιστεύει πως οδηγεί «ήρεμα» και τουλάχιστον ένα 57% κατονομάζει την οδηγική συμπεριφορά του «διακριτική».

Βέβαια και στην περίπτωση της Ελλάδας , της Ισπανίας και την Πολωνίας η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση ήταν θετική, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο οδήγησης τους προσεκτικό, χωρίς απαραίτητα  να είναι. Παρόμοια άλλωστε συμπεριφορά, ως προς του κανόνες οδικής συμπεριφοράς,συναντάται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, απλώς με λίγο μικρότερα ποσοστά.

Παράδοξο είναι και το γεγονός πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα από τις τελευταίες αυτές τρεις χώρες δήλωσαν ότι θεωρούν τους Γερμανούς τους πιο διακριτικούς οδηγούς στην Ευρώπη…