Τα τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους του Ρίο ντε Ζανέιρο. Στρατιωτικές μονάδες επιχειρούν στη φαβέλα Βίλα Κρουζέϊρο όπου εθεάθησαν να περιπολούν έξι τεθωρακισμένα, την πέμπτη ημέρα συμπλοκών στο Ρίο ντε Ζανέϊρο ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους λαθρεμπόρους των ναρκωτικών. Ο απολογισμός μετρά ήδη 23 νεκρούς.

Το 2007 όταν η αστυνομία δημιούργησε την ειδική της μονάδα «Upps» για να μετάσχει στον αγώνα καταπολέμησης των ναρκωτικών. Συνολικά, οι δυνάμεις ασφάλειας επιχειρούν σε 13 φαβέλες στην περίμετρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο συνταγματάρχης τεθωρακισμένων, Λίμα Κάστρο, ανέφερε ότι «17 χιλιάδες στρατιώτες τελούν σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να χτυπηθούν καίρια οι λαθρέμποροι των ναρκωτικών».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τέτοιες εξελίξεις «ακυρώνουν» τις προσπάθειες του Ρίο να φιλοξενήσει το 2014 και το 2016 πρώτα το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδόθηκαν πλάνα στα οποία φαίνεται να υπάρχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία και καπνοί ν’ αναδύονται από πολλά σπίτια σε μία φαβέλα.

Ο υφυπουργός Κρατικής Ασφάλειας, Ζοζέ Μαριάνο Μπελτράμ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ έχει ήδη γίνει η μεταγωγή νοτιότερα του Ρίο, σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στο κρατίδιο Παράνα, 10 μεγάλων λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που κρατούνταν στο Ρίο.

Μετά την Κυριακή, έχουν γίνει συνολικά συλλήψεις 176 ανθρώπων υπόπτων συμμετοχής στα δίκτυα των λαθρεμπόρων των ναρκωτικών, εκ των οποίων το «ADA» (Φίλοι των φίλων) είναι το πιο επικίνδυνο.

Στα τέλη του 2009, οι λαθρέμποροι των ναρκωτικών κατάφεραν να πλήξουν ελικόπτερο της αστυνομίας, που συνετρίβη, πολύ κοντά στο φημισμένο στάδιο Μαρακανά.


(Οι κακοποιοί προσπαθούν να ξεφύγουν από την αστυνομία)