Οι ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ στη βόρεια Νιγηρία χρησιμοποιούν παιδιά ως ανθρώπινες βόμβες και κακοποιούν γυναίκες και κορίτσια, κάνοντάς τις ακόμη και σκλάβες του σεξ, κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε σε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι η υπηρεσία του έχει λάβει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιεί παιδιά στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων, ως «αναλώσιμους στόχους».

«Πτώματα παιδιών περίπου 12 ετών έχουν βρεθεί διάσπαρτα στα πεδία των μαχών», εξήγησε ο αλ Χουσέιν.

«Η οργάνωση επίσης χρησιμοποιεί επανειλημμένα μικρά παιδιά ως ανθρώπινες βόμβες, περιλαμβανομένης της περίπτωσης ενός 14χρονου κοριτσιού που μετέφερε στην πλάτη της ένα μωρό και πυροδότησε μια βόμβα σε μια αγορά», επεσήμανε.

Το Συμβούλιο καταδίκασε «τις απεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες της Μπόκο Χαράμ», περιλαμβανομένης της απαγωγής περισσότερων από 200 μαθητριών από ένα σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας πριν από έναν χρόνο, και ζήτησε «να στερέψουν όλες οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης» της οργάνωσης.

Επίσης ζήτησε να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα για λογαριασμό της ισλαμιστικής οργάνωσης και να λογοδοτήσουν.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει 1,5 εκατομμύριο να εκτοπιστούν τα τελευταία έξι χρόνια στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα κράτος στη βόρεια Νιγηρία όπου θα εφαρμόζεται η σαρία.

Μια κοινή στρατιωτική επέμβαση από τη Νιγηρία και γειτονικές της χώρες έχει καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να εκδιώξει την ισλαμιστική οργάνωση από τις περισσότερες περιοχές που έλεγχε.

Ο αλ Χουσέιν επεσήμανε ότι οι ωμότητες που διαπράττει η Μπόκο Χαράμ έχουν δημιουργήσει μια κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση όχι μόνο στη Νιγηρία, αλλά και σε όλη την περιοχή της λίμνης Τσαντ.

Τόσο παιδιά όσο και ενήλικες έχουν πέσει θύματα απαγωγής σε μεγάλη κλίμακα, πρόσθεσε.

Γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιούνται ως σκλάβες και υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση, σε καταναγκαστική εργασία και προσηλυτισμό, εξήγησε ο αλ Χουσέιν, επικαλούμενος αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και επιζώντων.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ έχουν σκοτώσει τις αποκαλούμενες «συζύγους» τους, γυναίκες και κορίτσια που κρατούσαν ως σκλάβες, όπως και άλλους αιχμαλώτους όταν αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά στην προέλαση του στρατού της Νιγηρίας και των γειτονικών της κρατών, είπε ο ίδιος.

Ο αλ Χουσέιν σημείωσε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας και των άλλων κρατών που πολεμούν εναντίον των ανταρτών έχουν επίσης διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε να διεξαχθεί πλήρης και διαφανής έρευνα σχετικά.

«Τέτοιες παραβιάσεις εντείνουν τα δεινά του λαού και μπορούν μόνο να δημιουργήσουν πικρία, να διευκολύνουν τη στρατολόγηση νέων ανταρτών και να υποθάλψουν έναν φαύλο κύκλο πιο ακραίου εξτρεμισμού», εξήγησε.