Πάνω από 25.000 ξένοι μαχητές, από 100 διαφορετικές χώρες, συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Η Συρία και το Ιράκ λειτουργούν ως «σχολές» για όποιον θέλει να πάρει μέρος στον αγώνα των εξτρεμιστικών οργανώσεων, αναφέρουν ειδικοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικοί ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν τις παραβιάσεις της Αλ Κάιντα, κατέγραψαν στην έκθεσή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως εκτός από 22.000 ξένους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ, υπήρχουν ακόμη 6.500 στο Αφγανιστάν και εκατοντάδες περισσότεροι στην Υεμένη, τη Λιβύη, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την αναφορά των ειδικών, οι δύο αυτές χώρες έχουν πάρει τη θέση του Αφγανιστάν όπου υπήρχαν τα «στρατόπεδα εκπαίδευσης» τη δεκαετία του ’90.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «εκείνοι που αποκτούν κοινές θέσεις και τρώνε κάθε μέρα μαζί, μπορούν και να συνεργαστούν για να βάλουν μια βόμβα μαζί. Η παγκοσμιοποίηση της Αλ Κάιντα και των συνεργατών της, όπως στην ουσία είναι το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και η Αλ Κάιντα της αραβικής Χερσονήσου, δημιουργεί πυρήνες σε βάθος»…