Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι, παρά την ήττα των Σοσιαλιστών στις νομαρχιακές εκλογές, «η πορεία» των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία θα συνεχιστεί «με δύο προτεραιότητες: την υποστήριξη των επενδύσεων και την κοινωνική δικαιοσύνη που θα ενθαρρύνει την απασχόληση».

«Η πορεία που έχει οριστεί θα τηρηθεί», δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο πλευρό της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας του 17ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

«Υπάρχουν δηλώσεις που ακούγονται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ακόμη κι αν πρόκειται για νομαρχιακές εκλογές», παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος την ώρα που μια μερίδα των Σοσιαλιστών έχει εξεγερθεί μετά τη βαριά ήττα του κόμματός τους.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που παρέμεινε στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών, «έχει ήδη δώσει κάποια στοιχεία», εξήγησε ο Ολάντ.

Αν και οι νομαρχιακές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από μια μεγάλη άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός» δεν είναι «απλώς πρόβλημα της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης» και ζήτησε να υπάρξει μια «απολύτως απαραίτητη» κινητοποίηση.

«Έχουμε μια κοινή ευθύνη», επεσήμανε και «η δική μου είναι να διασφαλίσω ότι η Γαλλία θα επιτύχει, ότι η Γαλλία θα μπορέσει προχωρήσει προς την κοινωνική δικαιοσύνη και παράλληλα προς το (να αποκτήσουν την) ικανότητα οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

«Οι δύο προτεραιότητές μου είναι η υποστήριξη των επενδύσεων και η κοινωνική δικαιοσύνη που ενθαρρύνει την απασχόληση», κατέληξε ο Ολάντ.

Η Μέρκελ από την πλευρά της εκτίμησε ότι «η μάχη κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι στην Ευρώπη». «Χρειάζονται σωστά σχέδια για να αντιμετωπίσουμε» το φαινόμενο, πρόσθεσε η ίδια, «όπως αυτά που αποφασίσαμε σήμερα».

Η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν σήμερα έναν κατάλογο κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών, που αφορούν κυρίως τους τομείς της ενέργειας και της πληροφορικής.