Έξι κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (29/11) η κυβέρνηση της χώρας, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας εργάζονται για να διακριβώσουν τις συνθήκες.

«Η Δημόσια Υγεία της Σκωτίας θα αναλάβει ενισχυμένη ιχνηλάτηση για όλα τα κρούσματα. Αυτό θα βοηθήσει να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού και (να εντοπιστούν) όποια άλλα άτομα έχουν έρθει σε επαφή (με τα κρούσματα) κατά τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Σκωτίας Χούμζα Γιούσαφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδίων ή σύνδεση με την νότια Αφρική», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας Τζον Σουίνι. «Επομένως αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό… η Όμικρον… να κυκλοφορεί εντός της κοινότητας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ – Τι ζητά από τα κράτη

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το νέο στέλεχος είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, καλεί τα 194 κράτη-μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.