Η γαλλική Γερουσία αφαίρεσε χθες Δευτέρα βράδυ το άρθρο που προέβλεπε την τιμωρία όσων αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες και επανέφερε το αδίκημα της άγρας πελατών από το νομοσχέδιο που είχαν καταρτίσει οι Σοσιαλιστές με στόχο να ενισχύσει την καταπολέμηση της πορνείας.

Οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί συζητούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, χωρίς να έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η πορνεία είναι νόμιμη στη Γαλλία, όπου τιμωρούνται μόνο οι προαγωγοί. Το αδίκημα «της άγρας πελατών» θεσμοθετήθηκε το 2003 από τη δεξιά κυβέρνηση έπειτα από πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών.

Οι πόρνες που προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες στον δρόμο, ακόμη και με παθητικό τρόπο, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε δύο μήνες φυλάκιση και σε πρόστιμο 3.750 ευρώ.

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων Μαρισόλ Τουρέν χαρακτήρισε «απαράδεκτο και οπισθοδρομικό» το γεγονός ότι οι γερουσιαστές απέφυγαν να προχωρήσουν στην τιμωρία των πελατών, ενώ τάχθηκε επίσης κατά της επαναφοράς του αδικήματος της άγρας πελατών.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί ξανά από τους βουλευτές. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο σωμάτων, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Εθνοσυνέλευση, όπου η αριστερά διαθέτει την πλειοψηφία.