Με διαφορά που φθάνει τους δύο εκατ. ψήφους προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία στη Νιγηρία. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, με καταμετρημένες τις ψήφους στα 3/4 των Πολιτειών της αφρικανικής χώρας ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, απόστρατος στρατηγός, προηγείται, έχοντας συγκεντρώνει 11,5 εκατ. ψήφους, έναντι 9,5 εκατ. ψήφους του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στα τρία τέταρτα των Πολιτειών της Νιγηρίας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Μουχαμαντού Μπουχάρι, προηγείται με διαφορά δύο εκατομμυρίων ψήφων από τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία συγκέντρωσε το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Μπουχάρι λαμβάνει 11,5 εκατομμύρια ψήφους έναντι 9,5 εκατομμυρίων για τον Τζόναθαν.

Σε σύνολο 173 εκατ. κατοίκων, περίπου 69 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής και τα μέλη της νέας Βουλής. Οι προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο, σημαδεύτηκαν από διαδηλώσεις και καταγγελίες για νοθεία – το Προοδευτικό Κογκρέσο του Μπουχάρι κατηγόρησε το κυβερνών Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και τους υπεύθυνους των εκλογικών τμημάτων για νοθεία στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές – ενώ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έλειψαν και οι ταραχές

Μάλιστα, μετά από αυτές  οι αρχές της Νιγηρίας επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Πολιτεία Ρίβερς, στα νότια της χώρας. «Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19.00 μέχρι τις 6.00 το πρωί της Τρίτης, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη της τάξης λόγω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης», ανέφερε ο Ιμπίμ Σεμενιτάρι, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Πολιτείας.

Η Ρίβερς είναι μια Πολιτεία στρατηγικής σημασίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που φέρνει τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν να δίνει σκληρή μάχη με τον κυριότερο αντίπαλό του, τον απόστρατο στρατηγό Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στους δρόμους του Πορτ Χαρκούρ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες και σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Πολιτείας, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών και την προκήρυξη νέων. Στα πλαίσια αυτών, κατά τις πρωινές ώρες, σχεδόν 2.000 γυναίκες, μέλη του Προοδευτικού Κογκρέσου, επιχείρησαν να μπουν στην έδρα της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τις εμποδίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μουχαμαντού Μπουχάρι είχε κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή τη Νιγηρία ως επικεφαλής στρατιωτικής χούντας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να ενισχύσει την κοινωνική Δικαιοσύνη και να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας -ειδικά στα βορειοανατολικά της χώρας όπου δρα η εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Η ανακοίνωση των λοιπών αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί στις 09:00 το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.