Ένας Ιρανός δημοσιογράφος, που στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ροχανί, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, όπου κάλυπτε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσαν ιρανικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι.

Ο ιστότοπος Tabnak ανέφερε ότι πρόκειται για τον Αμίρ Χοσεΐν Μοταγί, έναν δημοσιογράφο ο οποίος βοήθησε τον Ροχανί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σημείωσε σε άρθρο της ότι ο Μοταγί παραπονέθηκε για τη λογοκρισία την οποία αναγκαζόταν να υφίσταται, λέγοντας ότι «μπορεί να γράψει μόνο ό,τι του λένε».

«Η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμά μου με αυτό τον τρόπο», φέρεται να είπε στον ιρανικό ιστότοπο IraneFarda, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Μοταγί βρισκόταν στη Λωζάννη για να καλύψει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για λογαριασμό της Ιρανικής Ένωσης Φοιτητών Ανταποκριτών (ISCA), όμως ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε ότι έχει διακόψει τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο.

«Μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα γνωστό πρόσωπο ζήτησε άσυλο ο ISCA ενημέρωσε το (ιρανικό) υπουργείο (Εξωτερικών) ότι έχει διακόψει κάθε σχέση με το άτομο αυτό», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι ελβετικές αρχές αρνούνται να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

«Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν παρέχουμε ποτέ πληροφορίες για μεμονωμένες υποθέσεις», δήλωσε η Σελίν Κόλπρατ, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Μετανάστευσης.