Συνομιλίες άρχισαν σήμερα στη Λωζάνη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων, με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λιγότερο από δύο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν για να εκπονήσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης της Τεχεράνης με τη Δύση.

Εδώ και αρκετές ημέρες, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν μαραθώνιες συνομιλίες στη ελβετική πόλη της Λωζάνης για να άρουν το αδιέξοδο στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πλαίσιο μπορεί ακόμη να αποτύχουν.

Εκτός του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του ιρανού ομολόγου του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι ομόλογοί τους της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαϊερ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Κίνας Ουάνγκ Γι συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο του 19ου αιώνα, που δεσπόζει της λίμνης της Γενεύης, για να προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Οι έξι δυνάμεις θέλουν περισσότερα από μια 10ετή αναστολή των πιο ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Η Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ζητεί ως αντάλλαγμα για την επιβολή περιορισμών στις πυρηνικές της δραστηριότητες τον ταχύ τερματισμό των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Ενώ έχουν επιλυθεί ορισμένα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν. Τόσο το Ιράν όσο και οι έξι έχουν διατυπώσει συμβιβαστικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ακόμη κι αν το Ιράν και οι έξι δυνάμεις επιτύχουν μια συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις συνομιλίες λένε πως αυτή μπορεί να διαλυθεί όταν οι δύο πλευρές προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε όλες της τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ως τις 30 Ιουνίου.