Ο συριακός στρατός αναδιπλώθηκε σήμερα σε θέσεις γύρω από την Ιντλίμπ, μετά την κατάληψη της μεγάλης πόλης αυτής από τον συριακό βραχίονα της αλ Κάιντα, ο οποίος πιθανότατα σχεδιάζει να την μετατρέψει στην «πρωτεύουσα» των εδαφών ελέγχει στη βορειοδυτική Συρία.

Η κατάληψη της Ιντλίμπ χθες χαρακτηρίζεται σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας τον έλεγχο της οποίας χάνει στα τέσσερα χρόνια του πολέμου. Έχει ήδη απολέσει τη Ράκα, η οποία έχει μετατραπεί στη de facto «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατηγορείται για σωρεία ωμοτήτων.

Στην πόλη Ιντλίμπ επικρατούσε σχετική ηρεμία σήμερα, αν και αναφέρθηκαν σποραδικές επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας στη Δαμασκό και κρατικά ΜΜΕ της Συρίας ανέφεραν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς «ανασυντάσσονται στην περιφέρεια της Ιντλίμπ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ταξιαρχίες των τρομοκρατών (…) και να βρεθούν σε καλύτερη θέση για να αποκρούσουν τις επιθέσεις τους».

Η ιδιωτική εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία πρόσκειται στο καθεστώς, έγραψε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν «να ανασυνταχθούν επιτυχώς στα νότια της πόλης».

«Ενισχύσεις του στρατού εστάλησαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που παραμένουν κενές μετά την απομάκρυνση του πληθυσμού σε ασφαλείς τοποθεσίες», πρόσθεσε η εφημερίδα, επικαλούμενη μια πηγή επί του πεδίου.

Μια συμμαχία η οποία αυτοαποκαλείται «Ο στρατός της κατάκτησης», υπό την ηγεσία του Μετώπου αλ Νόσρα και τη συμμετοχή ισχυρών ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Άχραρ αλ Σαμ, κατέλαβε την πόλη έπειτα από πέντε ημέρες μαχών στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 170 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό της ΜΚΟ.

Ανακήρυξε τη νίκη της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με το Μέτωπο αλ Νόσρα να αναρτά φωτογραφίες που εικονίζουν μαχητές του και τη σημαία του να κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανήρτησε επίσης βίντεο με μαχητές της καθώς μπαίνουν στη φυλακή της Ιντλίμπ κι ανακαλύπτουν τις σορούς κρατουμένων οι οποίοι εκτελέστηκαν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επικαλείται αντάρτες, τουλάχιστον 15 φυλακισμένοι εκτελέστηκαν από τα κυβερνητικά στρατεύματα στο κέντρο κράτησης της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Την κατάληψη της πόλης χαιρέτισαν πολλές συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, που επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος από το 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της εξόριστης αντιπολίτευσης έκανε λόγο περί μιας “σημαντικής νίκης στον δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση της συριακής επικράτειας”. Όμως στην ανακοίνωσή του απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις οργανώσεις οι οποίες κατέλαβαν την Ιντλίμπ, περιοριζόμενος να εκφράσει την «πεποίθηση» ότι θα προστατεύσουν τους αμάχους και θα «σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο μείζων ρόλος του Μετώπου αλ Νόσρα στην κατάληψη της Ιντλίμπ φέρνει τον Συνασπισμό και τους λεγόμενους μετριοπαθείς αντάρτες, που είναι ήδη αδύναμοι, σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.

«Η κατάληψη της Ιντλίμπ είναι μια τεράστια επιτυχία για τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά είναι μια επιτυχία που δείχνει τη μικρή βαρύτητα των ‘μετριοπαθών’», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσαρλς Λίστερ, ερευνητής του Brookings Doha Centre.

Η επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, τελούσε ήδη κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχο του Μετώπου αλ Νόσρα. Το καθεστώς δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο τις πόλεις Τζισρ αλ Σούγουρ και Αρίχα, μερικές μικρές κοινότητες, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντούχουρ και πέντε μικρές στρατιωτικές βάσεις.

Όπως και το ΙΚ, η αντίπαλη οργάνωση που έχει ανακηρύξει την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα εδάφη που ελέγχει στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ, έτσι και το Μέτωπο αλ Νόσρα θέλει να εγκαθιδρύσει το δικό του “εμιράτο” στη Συρία, επισημαίνουν αναλυτές.

«Δοθέντος του τρόπου με τον οποίο το Μέτωπο αλ Νόσρα αναπτύχθηκε στην επαρχία τους τελευταίους εννιά μήνες, θα ήταν εκτός πραγματικότητας να σκεφτούμε ότι η πόλη Ιντλίμπ δεν θα μετατραπεί στην ‘πρωτεύουσα’ της οργάνωσης», σημείωσε ο Λίστερ.