Στο στόχαστρο των παγκόσμιων ΜΜΕ έχει βρεθεί ο Αντρέας Λούμπιτζ, συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus της Germanwings, ο οποίος όπως φαίνεται έριξε το σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο 150 επιβάτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας The Rheinische Post, δύο γιατροί είχαν υπογράψει χαρτί στον Αντρέα Λούμπιτς της μοιραίας πτήσης να μην πάει στη δουλειά του. Ωστόσο, ο συγκυβερνήτης επέλεξε να το κρατήσει κρυφό και να εμφανιστεί κανονικά στην εργασία του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λούμπιτς πήγε κανονικά στη δουλειά του, καθώς φοβόταν πως θα του αφαιρεθεί η άδεια για να πιλοτάρει, εάν δεν παρουσιαστεί.

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν πως βρήκαν κατεστραμμένα ιατρικά σημειώματα στο σπίτι του 28χρονου, κατά την έρευνα που διεξήχθη. Το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει το προσωρινό πόρισμα ότι ο νεκρός έκρυβε την πάθησή του από τους εργοδότες και συναδέλφους του», δήλωσε ο εισαγγελέας του Ντίσελντορφ.

Ωστόσο, η Germanwings δήλωσε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη ιατρικών σημειωμάτων για το συγκυβερνήτη. «Η Germanwings δηλώνει ότι η εταιρεία δεν είχε αναφορές ασθενείας για τη συγκεκριμένη μέρα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Bild, ο Λούμπιτς είχε ιστορικό κατάθλιψης και έπρεπε να πάρει 11 μήνες άδειας από την εκπαίδευσή του στην Αριζόνα πριν λάβει την άδεια πιλότου. Ο προσωπικός φάκελος του ίδιου στη γερμανική αρχή επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt) και η άδεια του, έφεραν τον κώδικα «SIC» που υποδεικνύει ότι υπόκειται σε συχνούς ιατρικούς ελέγχους.