Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απευθείας επικοινωνία των πρωθυπουργών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κόσοβο.

«Ελπίζω η εφαρμογή των συμφωνιών να ολοκληρωθεί και θεωρώ ότι θα έχουμε θετικά βήματα στο θέμα αυτό. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μουστάφα έχει απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Βούτσιτς είναι θετική εξέλιξη» ανέφερε η κ. Μογκερίνι, χθες, στην Πρίστινα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

«Αν κοιτάξουμε πού ήμασταν πριν από μερικά χρόνια και πού βρισκόμαστε σήμερα, τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Γνωρίζω ότι το κομμάτι της εφαρμογής των συμφωνιών είναι το πιο δύσκολο, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί» τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, η οποία σήμερα επισκέπτεται το Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

«Στόχος μου είναι η διαμεσολάβηση των Βρυξελλών στη διαδικασία του διαλόγου των δύο πλευρών να μην είναι αναγκαία» πρόσθεσε.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι αναμένει στη Βουλή του Κοσόβου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3 για την υιοθέτηση της απόφασης συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο. «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, αλλά επιθυμώ η Βουλή του Κοσόβου να υιοθετήσει την απόφαση» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η ΕΕ θα θέσει όρο στη Σερβία στο τέλος της διαδικασίας ένταξης στην Ένωση να αναγνωρίσει το Κόσοβο, η κ. Μογκερίνι απάντησε: «Νομίζω ότι όταν θα φθάσουμε στην ένταξη στην ΕΕ, θα έχουμε πολλούς πολιτικούς όρους. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι το Κόσοβο και η Σερβία πρέπει να είναι μαζί στην Ένωση» είπε.

»Νομίζω ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν και είδα τους δύο πρωθυπουργούς τον Φεβρουάριο να συνεργάζονται. Κάποιες φορές υπάρχουν εντάσεις κι αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά βλέπω το διάλογο ως θετικό στοιχείο. Ο διάλογος φέρνει πρόοδο για τους κατοίκους του Κοσόβου» επισήμανε.

Η κ. Μογκερίνι είπε ότι η φετινή είναι σημαντική χρονιά για το Κόσοβο και την ΕΕ, επειδή το καλοκαίρι αναμένεται υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

«Δεν είναι μόνον γραφειοκρατική πράξη, αλλά θα ανοίξει την πόρτα για την περαιτέρω συνεργασία, για τη βελτίωση των εμπορικών δυνατοτήτων και του πολιτικού διαλόγου. Είναι σημαντικό βήμα προς τη θετική κατεύθυνση» δήλωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι αναμένει την έκθεση προόδου για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κόσοβο.

«Πολιτικά εμείς έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε, αλλά χρειαζόμαστε σταθερή τεχνική υποστήριξη. Γνωρίζω τη σημασία που έχει για το Κόσοβο η άρση του καθεστώτος βίζας και θα σας βοηθήσω σε όλες τις προκλήσεις. Οι μεταναστευτικές ροές, ο εξτρεμισμός και όλα τα υπόλοιπα θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί και αναμένω καλά αποτελέσματα, κυρίως για τους πολίτες» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την κ. Μογκερίνι, επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι εκφράστηκε ετοιμότητα τα ειδικά ή απρόβλεπτα ζητήματα να επιλύονται με απευθείας επαφές.

Το Κόσοβο θέλει να έχει εντονότερη παρουσία στην ΕΕ και η ΕΕ να έχει εντονότερη παρουσία στο Κόσοβο, είπε.
Ο κ. Μουστάφα ευχαρίστησε την κ. Μογκερίνι για τη συμβολή στη συμφωνία για το δικαστικό σύστημα και τόνισε ότι άρχισε να υλοποιείται, καθώς προκηρύχθηκε διαγωνισμός για Σέρβους εισαγγελείς, σύμφωνα με τους νόμους του Κοσόβου. Τόνισε ότι το Κόσοβο στηρίζει τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου και ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι, ούτε το παρελθόν του.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε ότι ενημέρωσε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για το σχέδιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα με μεταρρυθμίσεις και τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας, ώστε οι πολίτες του Κοσόβου να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Η κ. Μογκερίνι, κατά την παραμονή της στην Πρίστινα, συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και με εκπροσώπους των Σέρβων.