Κατά την διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, βρήκαν το θάνατο οκτώ μέλη της συμμορίας Barrio 18, σε ένα αγρόκτημα στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας. Την ίδια ημέρα ημέρα που τα οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα με κυρίαρχο αίτημα να δοθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας των συμμοριών.

«Αυτός είναι ένας αγώνας που θέλουμε να κερδίσουμε, όλοι οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ για τον σεβασμό στη ζωή, στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» είπε ο πρόεδρος της χώρας, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, κατά την διάρκεια πορείας στην πρωτεύουσα. Την ίδια ημέρα σε αυτή και στις υπόλοιπες 12 πορείες που διοργανώθηκαν σε άλλες πόλεις του Ελ Σαλβαδόρ, συγκεντρώθηκαν περίπου 300.000 κάτοικοι με σκοπό να διαδηλώσουν κατά της βίας και να απαιτήσουν τον τερματισμό της.

Δυστυχώς όμως την ίδια ημέρα η βία στέρησε τη ζωή από άλλα 8 μέλη της περιβόητης συμμορίας Barrio 18, αποδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Η σύγκρουση όπου σκοτώθηκαν τα οκτώ μέλη ξεκίνησε όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο αγρόκτημα παραγωγής καφέ, στην πόλη Σαν Χοσέ Βιλανόβα νότια του Σαν Σαλβαδόρ, μετά από καταγγελίες κατοίκων. Όταν τα μέλη της συμμορίας αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας τα 8 από τα μέλη.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ εξουσιοδότησε τους αστυνομικούς να πυροβολούν «χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα υποστούν συνέπειες» εάν απειλούνται από μέλη συμμορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η βία στο Ελ Σαλβαδόρ έχει αυξηθεί κατά το περασμένο έτος μετά το πέρας της ανακωχής του 2012 μεταξύ της οργάνωσης Barrio 18 και της αντίπαλης συμμορίας Mara Salvatrucha (MS-13).