Η βελούδινη υφή, η ξεχωριστή γεύση, το υπέροχο άρωμά της… Η σοκολάτα ή αλλιώς «τροφή των θεών» είναι σίγουρα για πολλούς ένας υπερτιμημένος πειρασμός. Υπάρχουν όμως και μερικές περιπτώσεις όπου για να γλυκάνει κανείς τον ουρανίσκο του πρέπει να πληρώσει ακριβά… Κι αν οι διαιτολόγοι συνιστούν το μέτρο στην κατανάλωσή του σοκολατένιου πειρασμού, στις παρακάτω περιπτώσεις η περιορισμένη κατανάλωση μπορεί να επιβληθεί κι από άλλους παράγοντες όπως αυτός της τιμής…

Από την Ελβετία, μέχρι το Κονέκτικατ και από τη Γαλλία μέχρι το Εκουαδόρ, αυτές είναι μερικές από τις πιο ακριβές σοκολάτες του κόσμου. Χρυσός, γαλλική τρούφα και σπάνιο κακάο είναι μόνο μερικά από τα συστατικά τους που εκτινάσουν την τιμή στα ύψη…Παρόλα αυτά σίγουρα πολλοί είναι εκείνοι που θα έδιναν ακόμα και 480 ευρώ… για ένα μικρό κομμάτι…

To’ak Chocolate’s 2014-harvest (μπάρα των 50 γραμμαρίων), 230 ευρώ

Μόνο 574 μπάρες αυτής της βιολογικής, 81% σκούρας σοκολάτας δημιουργήθηκαν μέσα στο 2014 και κάθε μια εξ αυτών έρχεται με ιδιαίτερη χειροποίητη συσκευασία σε κουτί από φτελιά, μαζί με ένα φυλλάδιο 116 σελίδων, με χαραγμένο τον αριθμό της σοκολάτας. Ο συνιδρυτής της To’ak, Jerry Toth, εμπνεύστηκε την ιδέα αυτής της σοκολάτας, από μια φυτεία του Εκουαδόρ με κακαόδεντρα που έχουν επιζήσει από το 1916 και την ασθένεια “Witch’s Broom”, η οποία είναι στην ουσία μια δυσμορφία που προκαλείται από μύκητα.

Knipschildt Chocolatier’s Madeline truffle, 220 ευρώ

Η υψηλή της τιμή οφείλεται στη γέμισή της με γαλλική τρούφα και στην περιεκτικότητά της κατά 71% σκούρας σοκολάτας από κόκκους κακάο του Εκουαδόρ. Πλούσια κρέμα, με περίβλημα βανίλιας, ιταλικό λάδι τρούφας, τυλιγμένο σε ganache (κρεμώδες μείγμα σοκολάτας που παρασκευάζεται από σοκολάτα καλής ποιότητας και κρέμα γάλακτος) για 24 ώρες… Η τρούφα, όμως, είναι εν τέλει αυτή που στέλνει την αξία της στα ύψη, αφού κοστίζει 870 ευρώ το κιλό.

DeLafée of Switzerland’s Gold Chocolate Box (8 σοκολατάκια), 290 ευρώ

Οι βρώσιμες νιφάδες χρυσού 24 καρατίων, τυλιγμένες μέσα στη σοκολάτα, αρκούν για να εκτοξεύσουν το κόστος της εν λόγω σοκολάτας. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός χρυσός που συναντάμε σε αυτή, καθώς μαζί της προσφέρεται κι ένα χρυσό νόμισμα από την ελβετική εθνική τράπεζα που χρονολογείται ανάμεσα στο 1910 και το 1920 και έχει αξία 116 ευρώ.

Amedei’s Prendimé, 48 ευρώ

Αν και σε σύγκιρση με τις προηγούμενες η αξία της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ευτελής παρόλα αυτά 50 ευρώ για μια σοκολάτα σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λίγα. Η συγκεκριμένη φτιάχνεται στην Τοσκάνη από την Cecilia Tessieri, εξπέρ στον κόσμο της σοκολάτας παγκοσμίως, και είναι διαθέσιμη σε σκούρα –με ή χωρίς αμύγδαλα και φουντούκια-, γάλακτος και λευκή –με φουντούκια.

Richart’s Intense Valentine γκουρμέ σοκολατάκια, (68 ευρώ τα 49 σοκολατάκια)

Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά το να ξοδέψει κάποιος 68 ευρώ για αυτά τα σοκολατάκια θεωρείται ευκαιρία, αφού κάθε ένα αναδύει 7 αρώματα από βάλσαμο, κίτρο, λουλούδια, βότανα, αφήνοντας πικάντικη, καβουρντισμένη και φρουτώδη επίγευση. Όλα αυτά περικλείονται από 73% σκούρα σοκολάτα Βενεζουέλας με κακάο Criollo και σίγουρα αποτελούν ένα πολύ ακριβό, αλλά γευστικό, δείγμα αγάπης.

Debauve & Gallais’s Le Livre, 480 ευρώ

Ιδού και η πιο ακριβή σοκολάτα της λίστας, ή μάλλον σοκολάτες, αφού πρόκειται για 35 σοκολατάκια (μείγμα ganache και πραλίνας), τα οποία προσφέρονται σε δερμάτινο κουτί με ανάγλυφα σχέδια χρυσού, που μοιάζει με βιβλίο. Ή τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική ιδέα όταν πρωτοκυκλοφόρησαν το 2000. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η σοκολατένια αυτή έμπνευση υπάρχει ακόμα, με την προσθήκη τρούφας, ζεστών τσιπ σοκολάτας, λευκής σοκολάτας και άλλων λαχταριστών υλικών.