Τις πληγές μετρούν οι πολίτες της Τουρκίας με την οικονομική κατάσταση όσο περνάει ο καιρός να γίνεται ακόμη χειρότερη. Η αξία της τουρκικής λίρας υποχωρεί συνεχώς και ο βασικός μισθός μειώνεται.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (12/11) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το δολάριο άγγιξε τις 10 λίρες και ενώ ο βασικός μισθός παλιά είχε φθάσει και τα 450 με 460 ευρώ τώρα έχει μειωθεί στα 250 ευρώ. «Το 50% των εργαζομένων στην Τουρκία λαμβάνει βασικό μισθό, όταν έχουν τρία, τέσσερα ή περισσότερα παιδιά στην οικογένεια κι αυτό το πρόβλημα εντείνεται με το προσφυγικό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το πως η αξία της τουρκικής λίρας βυθίζεται καθημερινά καθώς μέσα στο έτος υποτίμηση άγγιξε το 25%, και από Νοέμβριο σε Νοέμβριο ήταν του 35%. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει πρωτοβουλίες, αντίθετα μειώνει τα επιτόκια ενώ πρέπει να αυξηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει ήδη αλλάξει 4 διοικητές. 

τουρκική λίρα

«Κλειδώνουν το βρεφικό γάλα στα σούπερμαρκετ»

Σε καταγγελία αναφορικά με την κατάσταση στα σούπερμαρκετ προέβη ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Τσετίν Αρίκ. Όπως τόνισε ακόμα και το βρεφικό γάλα κλειδώνεται στα σουπερμάρκετ κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί παρότι η Τουρκία έχει ξαναπεράσει οικονομικές δυσκολίες. «Αυτό το κλειδί είναι η ντροπή της κυβέρνησής σας» επεσήμανε ο Αρίκ.

«Αποκλείεται να επιβιώσουμε με το βασικό μισθό. Το φυσικό αέριο 500 λίρες, βάλε ρεύμα 250 λίρες, νερό, ίντερνετ κινητό. Φτάνουμε στο σημείο δίχως να φάμε να έχουμε έλλειμμα. Έχουμε δυο παιδιά, πάνες. Όχι δεν γίνεται. Και 6.000 και 7.000 λίρες να δώσουν βασικό μισθό είναι να κάθεσαι σπίτι να βλέπεις τηλεόραση» είπε από την πλευρά του ένας Τούρκος πολίτης.

«Έχω γιο στη Β’ Λυκείου. Είναι μέρες που δεν μπορώ να δώσω στο γιο μου χαρτζιλίκι 10 λίρες. Δεν μπορώ να δώσω αυτά που ζητάνε τα παιδιά μου» δήλωσε μιλώντας δακρυσμένος σε δημοσιογράφο ένας άλλος.