Ο πρόεδρος του Βανουάτου απηύθυνε σήμερα μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση στη διεθνή κοινότητα ζητώντας της να προσφέρει βοήθεια στη χώρα του, μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας που την έπληξε, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Αν και η πλήρης έκταση της καταστροφής δεν είναι ακόμη γνωστή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς μόνο σε μία επαρχία, ενώ οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για σκηνές «Αποκάλυψης» ή «βομβαρδισμού» —κατεστραμμένα σπίτια, πεσμένα δέντρα και δρόμους αποκλεισμένους από συντρίμμια μετά το πλήγμα από τον κυκλώνα Παμ, η ισχύς του οποίου ήταν η μεγαλύτερη στην πεντάβαθμη κλίμακα και οι άνεμοι του οποίου έφθαναν τα 340 χλμ. την ώρα.

«Απευθύνω έκκληση, εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Βανουάτου, στη διεθνή κοινότητα να μας τείνει το χέρι μετά τις καταστροφές που μας έπληξαν», είπε ο Μπόλντουιν Λονσντέιλ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε μια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

«Αγαπητοί συνάδελφοι (…) έχουμε βιώσει όλοι μας την εμπειρία μιας καταστροφής κάποια στιγμή. Σήμερα, απευθύνουμε έκκληση να μας βοηθήσετε», ανέφερε ο Λονσντέιλ, απευθυνόμενος σε άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες, και προσθέτοντας ότι μιλάει με «πολύ βαριά καρδιά».

Η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF της Νέας Ζηλανδίας, σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της ότι «οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού».

Οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ετοιμάζονται να στείλουν ομάδες στο Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος 270.000 κατοίκων στο κυριότερο νησί του οποίου ζουν πάνω από 65.000 άνθρωποι.

Μια πρώην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει αύριο Κυριακή στο Βανουάτου για να αποτιμήσει τις ανάγκες μετά την καταστροφή και να συντονίσει την αποστολή βοήθειας. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ελπίζουν ότι αύριο θα αρχίσουν να φθάνουν στο Βανουάτου τα πρώτα φορτία με τρόφιμα, σκηνές και φάρμακα, αφού ξανανοίξει το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα.

Η Αυστραλία προσέφερε βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζει ομάδες έρευνας και βοήθειας για να μεταβούν στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια 1,05 εκατ. δολαρίων, η Βρετανία βοήθεια ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων και η Νέα Ζηλανδία βοήθεια 733.750 δολαρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, τόνισε πως αν και δεν είναι σαφής η έκταση των ζημιών, «φοβόμαστε ότι οι καταστροφές και οι ζημιές θα είναι εκτεταμένες».

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.