Οι αρχές της Νιγηρίας έχουν φέρει στη χώρα εκατοντάδες μισθοφόρους από τη Νότια Αφρική και την άλλοτε Σοβιετική Ένωση για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, το υπουργείο Άμυνας, αλλά και διπλωματικές πηγές. Η κίνηση αυτή γίνεται γνωστή ενώ απομένουν πλέον λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την 28η Μαρτίου.

Οι φήμες περί της εμπλοκής ξένων μισθοφόρων στις επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης επιβεβαιώθηκαν με την ανάρτηση φωτογραφιών στο Twitter στις οποίες εικονίζονται τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται κατά μήκος ενός δρόμου, κατά πάσα πιθανότητα στην πόλη Μαϊντουγκούρι, η οποία αποτελεί προπύργιο της Μπόκο Χαράμ. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ήταν σε θέση να προσδιορίσει την τοποθεσία που φαίνεται στη φωτογραφία ως την οδό Μπάμα, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Σε μια από τις φωτογραφίες αυτές, που αναρτήθηκε την 6η Μαρτίου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζεται ένας λευκός άνδρας που φοράει χακί μπλουζάκι και αλεξίσφαιρο, πλάι σε ένα πολυβόλο μεγάλου διαμετρήματος, καθώς η φάλαγγα κινείται μέσα στους δρόμους της πόλης. Αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνήτη του Μπόρνο, Κάσιμ Σετίμα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πρόσφατα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νιγηρίας Μάικ Ομέρι αρνήθηκε να κάνει σχόλια, παραπέμποντας το θέμα στον εκπρόσωπο του στρατού Κρις Ολουκολάντε, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός με τη σειρά του να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν σχετικά.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Αμερικής (Voice of America) ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, δήλωσε ότι δύο εταιρείες παρέχουν στη χώρα «εκπαιδευτές και τεχνικούς» προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νιγηριανών δυνάμεων. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τις επωνυμίες των εταιρειών, την εθνικότητα των ανδρών, ή τον ακριβή αριθμό τους.

Ωστόσο, μια πηγή στη δυτική Αφρική και μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας την Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι οι μισθοφόροι συνδέονται με ανώτερα στελέχη μιας εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, που δεν υπάρχει πια, της Executive Outcomes, η οποία είχε εμπλακεί ιδίως στον εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλας (1975-2002), αλλά και σε αυτόν στη Σιέρα Λεόνε. Η εταιρεία διαλύθηκε το 1998.

Η πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας μιας χώρας της δυτικής Αφρικής είπε ότι αρκετές εκατοντάδες ξένοι συμμετέχουν σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ και αμείβονται με 400 δολάρια την ημέρα μετρητά. Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πώς η εμπλοκή των μισθοφόρων επηρεάζει την κατάσταση επί του πεδίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η σύγκρουση μοιάζει να έχει πάρει νέα τροπή και η Μπόκο Χαράμ να χάνει την ορμή της.

«Πρόκειται για ένα ετερόκλιτο μείγμα ανθρώπων, ελικοπτέρων και τυχαίου υλικού που έχει συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές, ωστόσο υπάρχει το στοιχείο της συνοχής που (τους δίνει) ο νιγηριανός στρατός», ο οποίος συντονίζει τη δράση τους, εξήγησε μια διπλωματική πηγή. «Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα απελπισίας ώστε να υπάρξει επιχειρησιακή επιτυχία εν όψει των εκλογών», συνέχισε ο διπλωμάτης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των μισθοφόρων ανέρχεται σε μόλις «μερικές εκατοντάδες».

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική απαγορεύει στους υπηκόους τους να δρουν ως μισθοφόροι σε άλλες χώρες. Η Γεωργία – μια χώρα που αποτελεί σημαντική «πηγή» για τις μισθοφορικές εταιρείες – έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδια που απαγορεύουν τη μισθοφορική δράση.