Υπάρχουν ακόμη «δύσκολα θέματα» που θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, μετά τις τριήμερες συνομιλίες που είχαν στην Ελβετία οι επικεφαλής της ιρανικής και της αμερικανικής διπλωματίας, Τζαβάντ Ζαρίφ και Τζον Κέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στις επαφές που είχε με τον Κέρι, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα.

Μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό ο Ζαρίφ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ενώ περπατούσε πλάι στη λίμνη της Γενεύης, στο Μοντρέ, εάν έχει γίνει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες. “Επιτύχαμε πρόοδο αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά”, απάντησε ο Ιρανός υπουργός.

Ο Κέρι θα συναντηθεί το Σάββατο στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο οι επόμενες διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ θα διεξαχθούν την 15η Μαρτίου, “πιθανότατα στη Γενεύη”.

«Εργαζόμαστε όσο σκληρότερα μπορούμε (…) στο τέλος του μήνα θα δούμε πού βρισκόμαστε», πρόσθεσε παραλληλίζοντας τις διαπραγματεύσεις αυτές με τον «κύβο του Ρούμπικ»: «αν δεν μπουν όλα τα κομμάτια στη θέση τους δεν μπορεί να υπάρξει λύση» είπε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξέρουν πολύ καλά ότι «όλος ο κόσμος θα εξετάσει κάθε γραμμή, κάθε λέξη» της συμφωνίας αυτής που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαρτίου, κατέληξε.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα και κατόπιν σε ένα τεχνικό κείμενο (μέχρι την 30ή Ιουνίου/1η Ιουλίου) που θα εγγυάται την ειρηνική, πολιτική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων.